Vállalatok

Irán fenyegetőzik

NRGreport | 2018.07.05. 05:59

Nem zárható ki, hogy Irán korlátozza együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) – figyelmeztette Haszan Róháni iráni elnök Amano Jukija NAÜ-főigazgatót szerdai megbeszélésükön Bécsben. 

"Irán nukleáris tevékenységei mindig is békés célokat szolgáltak, s a teheráni vezetés fog dönteni a NAÜ-vel folytatott együttműködés szintjéről" – adta hírül az IRNA iráni állami hírügynökség Róhánit idézve.

Az iráni elnök utalt arra, hogy az Egyesült Államok kilépett a 2015-ös nemzetközi nukleáris megállapodásból, és hangsúlyozta, hogy az együttműködés szorosságában bekövetkező esetleges változásokért azokat terheli a felelősség, akik az új helyzetet előidézték.

Róháni kijelentette: amennyiben Washington kilépése miatt Irán többé nem húz hasznot az úgynevezett atomalkuból, újabb döntésekre kényszerül.

A nap folyamán Róháni leszögezte: Irán kitart azokkal az amerikai fenyegetésekkel szemben, miszerint megállítják az iráni olajeladásokat. Hangsúlyozta, hogy Washington nem gondolta végig egy ilyen döntés lehetséges következményeit.

"Az amerikaiak azt mondják, hogy nullára akarják csökkenteni az iráni olajexportokat. Nem gondolták végig, hogy mit mondanak, s ez azt mutatja, a következményekkel sem számoltak" – mondta.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka ezzel összefüggésben kilátásba helyezte, hogy Teherán le fogja zárni a Hormuzi-szorost az olajszállító tankhajók előtt. "Ha le akarják állítani az iráni olajexportokat, mi semmilyen olajszállítmányt nem fogunk átengedni a Hormuzi-szoroson" – mondta Iszmáil Kovszair, akit az állami tulajdonú yjc.ir hírportál idézett.

Az iráni államfő korábban Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt. A megbeszéléseiket követő sajtótájékoztatón az iráni államfő kijelentette, Irán nem kíván kilépni a nukleáris megállapodásból mindaddig, amíg az számára is előnyökkel jár. Hozzátette, hogy Teherán betartja ígéreteit a nukleáris programjáról szóló nemzetközi atomalku, valamint a NAÜ-vel folytatott együttműködés tekintetében.

Washington idén május elején felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.