Hír

Óriási változás jön Budapesten – százezreket érint

NRGreport | 2018.07.05. 12:32

Folytatódik a Főtáv Zrt. Kéménymentes város, kéménymentes belváros elnevezésű projektje, amelynek keretében 200 ezer belvárosi lakost is rákötnének a távfűtésre. A csöveket az Erzsébet hídon hozzák át, így az akár 14 centiméterrel is megsüllyedhet.

A Főtáv célja, hogy hamarosan az egész belvárost (a V., VI., VII., VIII. kerületet) be tudják vonni a távhőrendszerbe. Ezáltal a vállalat reményei szerint olcsó és mindig rendelkezésre álló energia állna újabb 200 ezer fővárosi rendelkezésére – a Főtáv eddig ugyanis csak a budapesti lakások alig több mint 30 százalékába van bekötve.

A fő probléma a fővárosban, hogy az idők során szigetesen jöttek létre a távhőszolgáltatási gócpontok, jellemzően egy-egy nagyobb lakótelep köré épülve. Ezeket kötné össze a Főtáv, első lépésként a budai oldalról hoznák át a távfűtést a belvárosba.

A hamarosan induló projekt során egy 0,6 méter átmérőjű vezetékpárt vezetnek át a budairól a pesti oldalra az Erzsébet híd alján. "Ennek következtében az előzetes számítások szerint a híd mintegy 14 centiméterrel meg fog süllyedni. De aggodalomra semmi ok, bírni fogja" – mondta a szerdai sajtótájékoztatóján Herpai Attila, a Főtáv Zrt. pr- és kommunikációs csoportvezetője.

A beruházásnak köszönhetően akár már az idei év végén, de legkésőbb jövő tavaszig bekötik a Városházát is a távfűtéses rendszerbe, innentől pedig már a lakossági, üzleti, illetve önkormányzati és állami ügyfeleknek is lehetősége lenne becsatlakozni. Az ehhez szükséges belvárosi fejlesztéseket már tavaly elvégezték, az idei, hídon zajló munkálatok annak forgalmát nem fogják érinteni, ám a pesti oldalon létrehozandó csomópontok kiépítése miatt várhatóan le kell majd zárni a Kossuth utca egy sávját.

Koppenhágában a lakások 98 százaléka van a rendszerhez csatlakoztatva, míg Bécsben például az egész belváros be van kötve a távfűtési rendszerbe, nincs is ott soha szmogriadó. Amennyiben a budapesti belső kerületekben is elterjedne ez a fűtési mód, úgy onnantól a magyar fővárosban sem lenne ilyen probléma – emelte ki Herpai. Így környezetbarát módon, "effektíve zöld energia juthat a belvárosba", ami már csak azért is fontos, mert Magyarország ellen a légszennyezettség miatt uniós kötelezettségszegési-eljárás zajlik, márpedig a teljes belváros bekötésével akár 6400 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátást is el lehetne érni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.