Vállalatok

Duplázott a klíringház

Támogatott tartalom | 2018.07.09. 06:57

Izgalmas éven van túl a garancia- és klíringszolgáltatásokat nyújtó, ezen keresztül a pénz-, tőke- és energiapiacok működését az elszámolási rendszereivel és szolgáltatásaival biztosító KELER KSZF, amelynek a nyeresége a tervezett összeg duplája lett – mondta a cég vezérigazgatója Mátrai Károly az NRGreport.com-nak adott interjújában.

 Hogyan zárták a 2017-et?

A szolgáltatásból származó bevétel 1,386 milliárd forintot tett ki, ami 8,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és lényegében megfelel a célkitűzésünknek. A szolgáltató tevékenységéből származó eredmény pedig meghaladta a 200 millió forintot, ez pedig több mint a duplája a tervezettnek.

Minek köszönhetőek ezek az eredmények?

2017-ben megteremtettük az alapjait, hogy a KELER KSZF a régióban elsőként nyújtson határon átnyúló szolgáltatást a gázkereskedelmet bonyolító Román Árutőzsde részére. Ezzel párhuzamosan jelentősen növeltük a partnereink számát, mind a hazai szervezett gázpiacon, a CEEGEX-en, mind az egyéb elszámolt nemzetközi energiapiacokon. A múlt év végén 23 országból összesen 138 ügyfélnek biztosítottunk elszámolási szolgáltatásokat. Közben pedig 6 piacműködtető részére nyújtottunk klíringszolgáltatásokat: a Budapesti Értéktőzsde, az EuroMTS Ltd., az FGSZ Földgázszállító Zrt., az FGSZ KP Kft., valamint a HUPX Zrt. és a CEEGEX Zrt. részére. Az is a múlt évi sikerek közé tartozik, hogy a KELER KSZF kialakította a Budapesti Értéktőzsde által 2017 szeptemberében elindított, a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépését segítő Xtend kereskedési platformhoz szükséges komplex kockázatkezelési és elszámolási rendszerét. Bár a HUDEX Derivatív Energiatőzsde Zrt. által működtetett új határidős energiatőzsde az idén januárban indult el, az ott nyújtandó klíringszolgáltatás előkészítése is a múlt évben történt meg.

Milyen eredmények születtek a KELER KSZF szempontjából fontos energiapiacokon?

A hazai spot gáztőzsdén, a CEEGEX-en robbanásszerű volt a forgalomnövekedés. A folyamatos kereskedésre történő átállás, valamint az, hogy 2017 őszén felváltotta a korábbi forint alapú kereskedést az euróban történő kereskedés és elszámolás, további vonzerőt jelentett a piaci szereplők számára. Ezen fejlesztések eredményezték összességében azt, hogy 2017-ben a duplikált forgalom meghaladta az éves 4 terawattóra (TWh) mennyiséget, forgalmi értékben pedig a 30 milliárd forintot, ez pedig éves szinten négyszeres növekedést jelentett. A múlt évben a határidős villamos-energiapiacokon is kiemelkedő volt a kereskedési volumen. A KELER KSZF ügyfelei 26,5 terawattóra (TWh) mennyiségben és 280,5 milliárd forint értékben kötöttek határidős ügyleteket.

És a kockázatkezelés területe?

A KELER KSZF kockázatkezelési keretrendszere 2017-ben is sikeresen kezelte a klíringtagok késedelmes teljesítéséből eredő megnövekedett kockázatokat. A KELER KSZF adatai szerint 2017-ben az előző évinél két és félszer több késedelmes teljesítés történt, ezek értéke másfélszer magasabb volt, mint egy évvel korábban. Összességében elmondható, hogy a kockázatkezelés terén nem volt probléma.

Mik a legfontosabb idei feladatok?

A KELER KSZF folytatja a stratégiai céljainak megvalósítását, nevezetesen, hogy minél több új partner bevonásával régiós szinten meghatározó klíringszolgáltató legyen a piacon.

  Támogatott tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.