NRGreport
Menü

Soha nem látott olajárakkal riogatnak

Az olajvállalatok befektetői megbánhatják, hogy a osztalékfizetésre kényszerítették az utóbbi években az olajcégeket ahelyett, hogy a későbbi termelés növelésére fordították volna a tőkét, amelynek következtében nagyot ugorhat az olaj világpiaci árfolyama - vélik a Sanford & Bernstein elemzői. A nyersolaj akár 150 dollár feletti tartományba is felszúrhat - írja a Bloomberg. 

Az olajkitermelő vállalatok az utóbbi években a termelési kapacitások növelése és új olajmezők feltárása helyett magas osztalékot fizettek a befektetőiknek, ezért fogynak a tartalékaik, ami utat nyit egy évtizedes rekordmagas olajár-emelkedés előtt - írja elemzésében a Bernstein.

A befektetők majd elgondolkozhatnak azon, hogy jó döntés volt-e az olajvállalatok menedzsmentjét a capex növelése helyett osztalékfizetésre kényszeríteni, amikor kiderül, hogy túl kevés befektetést hajtottak végre. A tartalékok hiánya miatt előálló kínálati hiány oda vezethet, hogy a 2008-ban látott rekord, 150 dollár fölé emelkedik az olaj árfolyama.

Az elemzők szerint az olaj iránti túlkínálat eddig elfedte ezt a problémát, de aggodalomra ad okot, hogy a 2000-es évekhez képest jelenleg átlagosan 30 százalékkal kisebb olajtartalékkal rendelkeznek a nagy olajvállalatok.

Pedig Ázsiában várhatóan több mint egy milliárd ember költözik a városokba a következő két évtizedben, ami rendkívüli mértékben növelni fogja az autók, a műanyaggyártás, az utazás és ezen keresztül az olaj iránti keresletet. Azok a vállalatok fognak ebből profitálni, amelyek nagy tartalékokkal rendelkeznek - vélik az elemzők.
 

Soha nem látott olajárakkal riogatnak

Forrás: Portfolio