Vállalatok

Sok adósságától megvált az MVM

NRGreport | 2018.07.09. 15:16

Az előző évinél 28,7 százalékkal nagyobb, 1331,1 milliárd forintos nettó konszolidált árbevétellel zárta 2017-et az MVM csoport, az üzemi és az adózott eredménye viszont romlott. 2016-ban még 14,5 milliárdos adózási kötelezettsége keletkezett, 2017-ben már csak 11 milliárd forint.

Az állami energiacsoport tulajdonosi jogait gyakorló MNV Zrt. 7,5 milliárd forintos osztalékfizetésre tett javaslatot, amelyet az MVM-nek úgy kell kifizetnie, hogy a 3,9 milliárd forintos adózott eredményén felüli részt kipótolja a szabad eredménytartalékából.

A csoport konszolidálást megelőző adózás előtti eredménye még 25,4 milliárd forint volt, a 10,6 milliárdos csökkenést – a társaság szerint – főként a társaságok egyedi eredményességének nagymértékű romlása, valamint a társult értékelés eredménye befolyásolta, viszont javította a képet a Magyar Földgázkereskedő Zrt. egyes céltartalékainak feloldása.

A múlt évben 36,4 milliárd forinttal zsugorodtak a csoport hosszú lejáratú kötelezettségei, de még így is maradt belőlük 129,3 milliárd forint.

E kötelezettségeken belül a beruházási és fejlesztési hitelek állománya 4,6 milliárd forinttal 23,8 milliárdra, az egyéb hosszú lejáratúaké pedig 31,7 milliárddal 105,5 milliárdra esett. Egy korábbi hitelt – ahol az OTP volt egy tízbankos konzorcium ügynöke – lezárták az új forintos rulírozó hitelszerződés megkötése miatt, míg az idén előtörlesztette a bank az UniCredit vezette 12 tagú konzorciumnál fennálló tartozását. A legnagyobb hitelező ma a Bank of China, amelynek az MVM az év végén 68,8 milliárddal volt az adósa, míg az EIB 16,7 milliárdot vár a csoporttól.

A már említett árbevétel szempontjából a termelési és műszaki szolgáltatási divízión belül a legtöbbet – mint mindig – a Paksi Atomerőmű hozta a csoport konyhájára, amelynek konszolidált bevétele 170,1 milliárd forint volt.

A rendszerirányító Mavir 117,8 milliárd, a villamosipari kivitelezéssel foglalkozó Ovit 67 milliárd forintos bevételt realizált. (A kereskedelmi divízió bevétele mintegy négyszerese volt a termelésből származónak.)

  NRGreport
Címkék
#adósság   #MAVIR Zrt.   #MVM   #Ovit  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.