Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A magyar gazdaságnak kiemelkedően fontos a nukleáris energia

NRGreport | 2018.07.10. 12:26

A napokban jelent meg az asztraveci telephelyen épülő Belorusz Atomerőmű (BNPP) stressztesztjének szakértői felülvizsgálati jelentése, mely a Paks II. projekt számára is fontos megállapításokat tartalmaz – írja Prof. Dr. Aszódi Attila blog oldalán.

A napokban jelent meg az asztraveci telephelyen épülő Belorusz Atomerőmű (BNPP) stressztesztjének szakértői felülvizsgálati jelentése, mely a Paks II. projekt számára is fontos megállapításokat tartalmaz. Erre reagálok most néhány bekezdés erejéig.

A stresszteszt dokumentum angol verzióját Fehéroroszország 2017 őszén adta át az ENSREG-nek és a DG ENER-nek. Ez alapján a fehérorosz hatóság 465 darab írásos kérdést kapott, amelyeket a helyszíni felülvizsgálatot („peer review”-t) megelőzően egytől-egyig írásban meg is válaszolt. A helyszíni felülvizsgálatra 2018. március 11-16-ig került sor Fehéroroszországban, amely során a nemzeti jelentés kapcsán felmerült kérdéseken túl még számos kérdésben adott a fehérorosz fél részletes és kimerítő tájékoztatást.

A magyar gazdaságnak kiemelkedően fontos a nukleáris energia

Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szakértője szerint a jövőbeli nukleáris részarány különösen fontos az ország számára, hiszen jelen pillanatban az ország villamos energia termelésének döntő, szinte 100 százalékát gáz- és szénerőművek biztosítják. Emellett még szükség van további 10-15 százalék import áramra is.

Nem beszélve arról, hogy az ország éves földgázszükséglete eléri a 10-11 milliárd köbmétert. Éppen ezért a minszki kormányzatnak különösen életbevágó, hogy diverzifikálja az ország energetikai rendszerét. Ennek egyik alapvető pillére a két új blokk által biztosított 2400 MW nukleáris kapacitás, amely éves szinten 5 milliárd köbméter földgázfogyasztás megtakarítását fogja eredményezni, ezzel is elősegítve a klímavédelmet, a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesülését.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.