Vállalatok

Kína megagyárat épít a németeknél, hogy teleszórja Európát az akkuival

NRGreport | 2018.07.10. 08:11

Európában az egyik legnagyobb akkumulátorgyár megépítéséről írt alá szerződést Türingia tartomány és a kínai CATL akkumulátorgyár Berlinben. Az eseményen nem véletlenül volt ott Merkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is, és nem csak amiatt, hogy ez az ötödik német-kínai kormánykonzultáció alkalmával történt.

A CATL 2022-ig 240 millió eurót fektet az Erfurt környéki iparvidéken létesülő üzembe – írja az MTI. A türingiai beruházás „csak az első lépés” – hangsúlyozta Robin Zeng CATL-vezérigazgató. A CATL az összes európai autógyárnak szeretne akkumulátorokat szállítani, emellett pedig a megújítható energiaforrások termelésének tárolására szolgáló akkumulátor egységek piacára is be kíván törni.

"Egy ilyen megaberuházás jelentőségét egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni"

– fogalmazott a türingiai tartományi gazdasági miniszter. Kínának gyakran vetik a szemére, hogy technológiai ismeretei a Nyugaton elsajátított tudásra épülnek. Ezzel a beruházással ez pont fordítva történt: a CATL hozta el technológiai ismereteit Türingiába – mondta Tiefensee. A CATL 7,5 millió eurós német állami támogatásban is részesül.

A német autógyárak elektromos autóiban használt akkumulátorok cellái jelenleg Ázsiában készülnek. Az Erfurtban megépülő akkumulátorgyár első ügyfeleként a BMW milliárdos nagyságrendű megrendelést adott a CATL-nak, miközben 2,5 milliárd euró értékben vásárolnak továbbra is akkumulátorcellákat kínai üzemekből.

  NRGreport
Címkék
#akkumulátor   #BMW   #CATL   #elektromos autó   #Kína   #Németország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.