Vállalatok

Megkapta az építési engedélyt a Ruppuri Atomerőmű második blokkja Bangladesben

NRGreport | 2018.07.10. 06:41

2018. július 8-án a Bangladesi Atomenergia Hivatal, a BAERA megadta az engedélyt a megrendelő Bangladesi Atomenergia Bizottságnak (BAEC) a Ruppuri Atomerőmű 2-es blokkjának orosz technológiával történő tervezésére és kivitelezésére.

„Az ASZE Mérnöki Vállalat mint fővállalkozó a Ruppuri Atomerőmű építésével kapcsolatos összes kötelezettségét teljesíti. Jelenleg az első blokk építése zajlik, és a tervek szerint 2018 júliusában elkezdődik a beton beöntése második blokk reaktorépületének alaplemezébe” – közölte Valerij Limarenko, az ASZE Mérnöki Vállalat elnöke.

A Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkját 2017 novemberében kezdték el építeni. Jelenleg a reaktorépület falait húzzák fel, zajlanak a reaktorépület vasbeton-szerelési munkálatai, illetve a reaktorcsarnok segédépülete alaptestének vasbeton-szerelési munkálatai, továbbá talajmegerősítő munkálatokat végeznek a hűtőtorony építéséhez.

A Ruppuri Atomerőmű

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik, amely a Bangladesi Népköztársaság területén épülő atomerőmű megvalósításában történő együttműködésről szól.

Az orosz fél részéről a szerződést az Atomsztrojekszport írta alá, amely a Roszatom állami konszern mérnöki divíziójához, ASZE vállalatcsoporthoz tartozik.

2015. december 25-én írták alá a főszerződést a Ruppuri Atomerőmű telephelyén létesítendő két, egyenként 1200 MW teljesítményű VVER-blokk tervezéséről, építéséréről és üzembe helyezéséről. Az épülő erőmű 160 km-re van Dakkától, Banglades fővárosától, a Gangesz folyó keleti partján helyezkedik el.

A Ruppuri Atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak prototípusául az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés blokkjai szolgálnak. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek – olvasható a Roszatom közleményében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.