NRGreport
Menü

A brit atomerőmű építésére is rábólintott az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság helybenhagyta az Európai Bizottságnak azt a határozatát, amely szerint az Egyesült Királyság támogatást adhat a Hinkley Point C atomerőműnek. A Törvényszék egyben elutasította Ausztria keresetét az ügyben.

A Bizottság még 2014-ben bólintott rá, hogy az Egyesült Királyság hozzájárulhasson az atomerőmű építéséhez. Az új erőművet a tervek szerint 2023-ban helyezik üzembe, és várhatóan 60 éven keresztül működik majd.

Forrás: The Guardian

A Bizottság akkor úgy érvelt, hogy a támogatás összeegyeztethető a belső piaccal. Ausztria azonban ezt a döntést bíróságon támadta meg, kérte a Bizottság határozatának hatályon kívül helyezését. Egyebek között azzal érvelt, hogy hiába lenne új az atomerőmű, a benne alkalmazott technológia nem lenne az, továbbá kifogásolta az ehhez nyújtandó állami támogatást is.

A Törvényszék viszont úgy látta, hogy az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok az atomenergia területét érintő intézkedésekre is alkalmazandók, és minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy a különböző energiaforrások közül kiválassza azokat, amelyeket előnyben részesít.

Forrás: hvg.hu