Hír

Kártérítést fizetnek az RWE és a Vattenfall részére atomerőműveik leállása miatt

NRGreport | 2018.07.13. 13:16

Döntött a Bundesrat: kártérítést fizetnek az RWE és a Vattenfall részére atomerőműveik leállítása miatt.

Angela Merkel német kancellár siet, hogy 2020-ig megszabaduljon az atomenergiától  és kész békét kötni a német atomerőműveket üzemeltető RWE és a Vattenfall vállalatokkal.

A német parlament felsőháza, a Bundesrat a nyári szabadság előtti utolsó ülésén jóváhagyta a Szövetségi Alkotmánybíróság még 2016 végén meghozott, a kártérítés kifizetésére vonatkozó döntését.

Az E.ON és az EnBW-től eltérően a két másik energiavállalat a szövetségi kancellár tervei ellen nyújtott be keresetet, kártérítést követelve az elvégzett beruházásokért. A karlsruhei bíróság döntését követően a parlament alsóháza, a Bundestag a végsőkig abban reménykedett, hogy lehetővé válik egy speciális bizottság létrehozása, amely lehetőséget adott volna a várhatóan jelentős összegű kártérítés kifizetésének elkerülésére. A kártérítés alternatívája az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása lett volna.

Egyelőre nem ismert az RWE és a Vattenfall számára megítélt kártérítés pontos összege. Várhatóan csak 2023-ban lehet majd elvégezni a megfelelő számításokat.

Eközben a német környezetvédelmi minisztérium azzal nyugtatgatja az adófizetőket, hogy a költségek nem fogják meghaladni az egymilliárd eurót.

  NRGreport
Címkék
#atomenergia   #Németország   #RWE   #Vattenfall  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.