Fenntarthatóság

Hibrid légitaxit mutatott be a Rolls-Royce

NRGreport | 2018.07.16. 14:42

Bemutatta saját fejlesztésű EVTOL, azaz elektromos meghajtású, helyből fel- és leszállni képes (electric vertical take-off and landing) kis repülőgép koncepcióját a Rolls-Royce hétvégén, a 2018-as Farnborough Nemzetközi Légiparádén.

Fotó: Rolls-Royce 

A függőleges emelkedést hat propeller teszi lehetővé: a 90 fokban elforgatható szárnyon négy öttollú, a törzs végén lévő két, ugyancsak elforgatható állású függőleges vezérsíkon egy-egy háromtollú propeller található. Ez utóbbiak tolóerőt fejtenek ki repülés közben, míg a négy, főként az emelkedésért felelős propellert össze lehet csukni a repülés idejére.

A csepp formájú kabinban négy-öt fő utazhat, a cég szerint magán gépként vagy taxiként egyaránt repülhet majd, de teherszállításra vagy katonai célokra egyaránt alkalmas lehet a repülőgép. A beépített technológiák egy része már rendelkezésre áll, másik része még fejlesztés alatt van, az optimista becslések szerint a 2020-as évekre terjedhet el használata.

A koncepciógép jól mutatja, hogy a Rolls-Royce érdeklődése is egyre inkább az elektromos technológiák felé fordul. Ha hinni lehet a leírásnak, a gép nem akkumulátorokból nyeri a propellerek meghajtásához az energiát: egy a gép hátuljába épített, helikopterekben és kisebb repülőgépekben jól bevált Rolls-Royce M250-es gázturbinás hajtómű termeli a hat elektromotornak szükséges 500 kilowattnyi elektromosságot. Van azért beépített akku is, ami az elektromosság átmeneti tárolására illetve plusz energia leadására szolgál, így mondhatni hibrid meghajtású a RR EVTOL.

A Rolls-Royce szerint akár 400 km/órás sebességgel is tud majd repülni, és akár 800 kilométeres távolságra is képes repülni anélkül, hogy tölteni kellene az akkut (tankolni viszont nyilván kell, hiszen mivel pörögne amúgy a gázturbina). A gép egyik előnyös tulajdonsága a csendessége, hangsúlyozta mindemellett a Rolls-Royce.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.