NRGreport
Menü

Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából

Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből.

Németországban – írja a Quartz – a kormányok ugyan már régóta kezdeményezik az átállást megújuló energiákra, az erős szénlobbi hosszú ideje akadályozza a szél- és napenergia terjedését. Ennek ellenére idén már az elektromos áram nagyobb része (36,5 százalékát) származott megújuló forrásból (napenergia, szélenergia és biogáz), mint szénből (35,1 százalék).

Forrás: Quartz

A szén felhasználása látványosan csökken az Egyesült Királyságban is. 2011-ben a földgáz mellett még a szén volt a legfontosabb energiahordozó, ettől kezdve azonban folyamatosan csökkent az elégetett szén mennyisége.

Idén már a brit áram nagyobb része származott szélenergiából, mint szénerőművekből (igaz, ezzel párhuzamosan emelkedik a szintén nem épp környezetbarát földgáz felhasználása is).

A Quartz szerint a folyamatok mögött részben a szigorúbb szabályozás áll: az EU korábban széndioxid-kibocsátási kvótákat vezetett be, és szigorította az emisszókereskedelmet, és számos pályázatban támogatta a megújuló energia terjedését. Legalább ilyen fontos azonban, hogy a megújuló energia egyre olcsóbbá válik, mostanra kifizetődőbb ebbe fektetni, mint fosszilis tüzelőkbe.

Forrás: Piacésprofit