Hír

Az MTA mellett a zöld beruházási rendszert is bekebelezte Palkovics

NRGreport | 2018.07.19. 10:58

Elfogadta a parlamenti fideszes többség a költségvetést megalapozó törvényt, amellyel elvonták az MTA támogatásának jelentős részét. A pénz átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai minisztériumhoz. Szintén az ITM felügyeli majd a CO2 kvótakereskedelmet, és a szakképzést is.

Tegnap elfogadta az Országgyűlés többek közt a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít. Átment az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről szóló javaslat, módosult a csődtörvény és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény is, a gyermekvédelmi rendszerbe beillesztették a tanoda intézményét, a szociális temetés jogintézményének hatálybalépési időpontját pedig 2021. január 1-jére tolták ki. És persze – hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám – a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá.  A törvénymódosításoknak „köszönhetően” az MTA kiszolgáltatott helyzetbe kerül, függetlensége és a nyugodt és hatékony kutatómunka alapfeltételei kerülnek veszélybe – legalábbis a hazai tudományos élet több jeles képviselője is kifejezte már ez irányú aggodalmait.  

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá utalták a kibocsátási egységek kereskedelmének jogkörét is, vagyis eztán Palkovics László gondoskodik majd „a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek nemzeti éghajlatváltozási stratégiával összefüggésben történő felhasználásáról a zöld beruházási rendszer keretében”.

Az MTA korábban alternatív javaslatot is letett Palkovics asztalára, amit a miniszter lesöpört. A tárgyalást a költségvetési törvény elfogadása után folytatják. Egy nemigen hangoztatott elem lehet az átszervezés valódi tétje.

Az MSZP a szavazás után közölte, Áder János köztársasági elnöknek az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia, mert a törvény sérti az Alaptörvényt, amely kimondja, hogy "Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát..", illetve hogy "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát." Ha az államfő nem lép, az MSZP kezdeményezni fogja, hogy az ellenzéki képviselők együtt kérjenek utólagos normakontrollt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.