Hír

Idahói Nemzeti Laboratórium – új, toleráns fűtőanyagot teszteltek

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.07.19. 08:17

Az Amerikai Egyesült Államok nukleáris ipara mérföldkőhöz érkezett – számol be Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szakértője -, ugyanis új és továbbfejlesztett fűtőanyagot hozott létre a jelenlegi reaktorpark számára.

A Framatome toleráns (balesetbiztos) üzemanyagát (ATF) a közelmúltban helyezték be az Idahói Nemzeti Laboratórium (INL) fejlett tesztreaktorba (ATR) tesztelésére.

Az Idahói Nemzeti Laboratórium kísérleti reaktora

Fotó: Idahói Nemzeti Laboratórium (INL)

Ez a második, folyamatban lévő kísérlet az ATR-ben, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma balesetbiztos üzemanyagprogramjának keretében zajlik. Korábban az idén a General Electric (GE) ATF tüzelőanyag-burkolatot szerelt fel a grúziai Edwin I. Hatch atomerőműben.

Mi az a balesetbiztos üzemanyag?

A balesetbiztos üzemanyag iparági szakkifejezés, melyet az olyan új, fejlett burkolatok és üzemanyag-pasztillák leírására használnak, amelyek növelik a nukleáris üzemanyag biztonságát és műszaki paramétereit.

2012-ben, a fukushimai atomerőmű-balesetet követően hívták életre ezt a programot, amelynek alapvető célja, hogy támogassa az amerikai nukleáris ipar céljait a fejlett üzemanyag-koncepció piacra jutása érdekében 2025-ig.

Burkolat és üzemanyag-pasztilla tesztelése

A Framatome új krómbevonatú cirkónium teszt fűtőelem-pálcája, belsejében az új, belül hegesztett üzemanyag-pasztillákkal

Fotó: Framatome

A Framatome két új anyaggal kísérletezik az Idahói Nemzeti Laboratóriumban – egy krómbevonatú burkolattal és krómtartalmú üzemanyag-pasztillákkal. A speciális bevonat úgy van tervezve, hogy megvédje az üzemanyag burkolatát a károsodástól és oxidációtól magasabb hőmérsékleten. Az üzemanyag-pasztillák új összetételétől azt várják, hogy segítségével a pasztillák élettartama meghosszabbodik, és jobban teljesítenek egy esetleges üzemzavar idején, ennek köszönhetően a kereskedelmi atomerőművek megfizethetőbbek lesznek és a működésük hatékonyabb lesz.

A laboratóriumban 26 fűtőelemkazettát tesztelnek egy speciális vizsgálati hurokban, amely a kereskedelmi könnyűvizes reaktor hűtőközeg áramlási és egyéb paramétereit írja le.  Az ATR képes rövid időn belül "öregebbé tenni" az üzemanyag-mintákat és mindössze néhány hónap leforgása alatt megkettőzni évek vagy akár évtizedek neutronsugárzás hatását. Az üzemanyag tesztelésével kapcsolatos adatokat ezt követően felhasználják üzemanyag amerikai nukleáris hatóság (NRC) általi minősítéséhez.

Hová a nagy sietség?

Új, továbbfejlesztett Framatome üzemanyag-pasztillák sorakoztak fel, hogy betöltsék őket a burkolat belsejébe.

Fotó: Framatome

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.