Vállalatok

Túllőtt az eredeti célon a Juncker-féle uniós fejlesztési terv

NRGreport | 2018.07.19. 09:22

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt, és indulása, 2015 júliusa óta 335 milliárd euró beruházást mobilizált az Európai Unióban – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán. A Juncker-tervnek becézett programot tavaly év végén kibővítették, így az új cél szerint 2020-ig összesen 500 milliárd eurónyi beruházás mobilizálását kell elérnie, amire az eddigi előrehaladás alapján minden esélye meg van.

Juncker, Werner Hoyerrel, az Európai Beruházási Bank Csoport elnökével közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Stratégiai Beruházási Alap, amelyet azért hoztak létre, hogy segítsen felszámolni a pénzügyi és gazdasági válság következtében fennmaradó beruházási hiányt, túlteljesítette a beruházási célt. Eddig 0,6 százalékkal növelte az uniós GDP-t, 2020-ra várhatóan az EU-s GDP 1,3 százalékos növekedését eredményezi és 1,4 millió munkahelyet teremt.

Werner Hoyer elmondta: a mozgósított 335 milliárd euró kétharmada magánforrásokból ered, vagyis a beruházási alap a magánbefektetések mobilizálására irányuló célját is teljesítette. 

Túllőtt az eredeti célon a Juncker-féle uniós fejlesztési terv

Az európai gazdaság méretéhez képest az alapból származó pénzek legnagyobb hatása a válság által leginkább sújtott országokban, azaz Ciprusban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban jelentkezik. Amíg ezekben az országokban különösen nagy a közvetlen beruházási hatás, a hosszú távú hatás a számítások szerint valószínűleg a kohéziós régiókban, főként a kelet-közép-európai országokban érvényesül jobban.

Az alap 898 kezdeményezésbe fektetett be, és 700 ezer kis- és középvállalatnak nyújtott kockázatfinanszírozást valamennyi uniós tagországban. A beruházások GDP-hez viszonyított aránya Görögországban, Észtországban, Litvániában, Bulgáriában és Finnországban a legnagyobb.

Az innovatív projektek és új technológiák finanszírozása mellett az európai beruházási terv más uniós célkitűzéseket is támogat, például a digitális, a szociális és a közlekedési szakpolitika területén. Általa egyebek mellett 15 millió háztartás fér hozzá a nagy sebességű széles sávú internethez, több mint 500 ezer szociális és megfizethető lakás épült fel vagy újítanak fel, 30 millió ember részesül jobb egészségügyi ellátásban, évente 95 millió utas vehet igénybe jobb vasúti és városi infrastruktúrát és 7,4 millió háztartás használhat megújuló energiát – közölte az Európai Beruházási Bank Csoport elnöke.

A Bizottság tájékoztatása szerint Magyarország a tagországok között a 19. helyen áll a beruházási alaphoz kapcsolódó beruházások tekintetében a GDP-hez viszonyítva.

Az alap egyebek mellett az ország villamosenergia-hálózatának modernizációját támogatja a rendszer biztonságának és megbízhatóságának javítása érdekében. A projektúj vezetékek kiépítését is magában foglalja Magyarország és Szlovákia között, új telephelyek építését, a meglévő alállomások felújítását és optikai vezetékek nagyfeszültségű vonalakra történő cseréjét – közölték.

Az ESBA független értékelése, amelyet 2018. júniusban tettek közzé, arra a következtetésre jutott, hogy az uniós garancia hatékony módja az EBB által végrehajtott kockázatosabb műveletek volumene növelésének, és az európai támogatási programokhoz képest kevesebb költségvetési forrást használ. Az értékelés hangsúlyozza, hogy az EBB támogatása kulcsfontosságú a projektgazdák számára, mert a piac felé "minőségi védjegyként" funkcionál, így segít a jövőbeli forrásbevonás megkönnyítésében. Kiemeli továbbá, hogy folytatni kell az innováció finanszírozásához való hozzáférés javítását, valamint meg kell erősíteni a más uniós finanszírozási programokkal fennálló szinergiákat. A Bizottság június 6-án előterjesztette az európai beruházási tervnek a következő többéves pénzügyi keretben alkalmazandó utódjára vonatkozó javaslatát: az InvestEU programot.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.