Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az atomerőműveket sem kíméli a skandináviai hőhullám

NRGreport | 2018.07.20. 11:11

A mostani észak-európai hőhullám ismét megmutatja, a globális klímaváltozás nem csupán arról szól, hogy melegebb lesz nyáron és nőni fog a tengerszint. Az idei nyáron Finnországban, Norvégiában és Svédországban szokatlanul nagy a hőség, az időszakra jellemző 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletnél több mint 10 fokkal volt melegebb az elmúlt napokban.

Több régióban soha nem mértek még olyan meleget, mint a mostani hőhullám során. A norvégiai Trondheimben 32 fok volt, és az Északi-sarkkörnél is közel ennyit mértek. A hőség ráadásul régóta tart, Svédországban a mostani volt a legmelegebb május, mióta 150 évvel ezelőtt elkezdték a méréseket.

Ráadásul nagyon kevés csapadék esett tavasz óta, július első két hete még soha nem volt ilyen száraz Észak-Európában, mióta mérnek. Svédország modern kori történelmének legnagyobb erdőtüzeivel néz szembe, több mint 40 helyen égnek az erdejei.

A hőségnek a finnországi energiaellátásra is komoly hatása van. A Bloomberg szerint az ország négy atomreaktorából kettőt is váratlanul le kellett állítani különböző meghibásodások miatt. Az országban két atomerőmű működik, jelenleg a harmadikat építik.

Finnország energiaellátásának 30 százalékát biztosítja a négy reaktor. A helyzet kezelésére tartalék erőműveket helyeznek működésbe, de így is készülnek arra a hatóságok, hogy energiahiány léphet életbe. A Bloomberg szerint a leállt atomreaktorok vasárnapig állhatnak ismét működésbe.

 

  NRGreport
Címkék
#atomerőmű   #Finnország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.