Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A réz ára mutatja, hogy közeledik a recesszió?

Pletser Tamás, Erste Research Blog | 2018.07.24. 05:13

Az olajpiacon egyre több szó esik a várható globális GDP lassulásról, ami már a a következő negyedévekben is jelentősen lelassíthatja az olajfelhasználás növekedését. Az USA és Kína közti kereskedelmi háború, ami egyelőre nem mutat enyhülést, és főleg Kína lassulása, a negyedik éve tartó olajkereslet szárnyalását is súlyosan érintheti. Ebből a szempontból különösen érdekes a réz árfolyamalakulása, amit az olaj mellett a legfontosabb növekedési indikátornak tekintenek. A réz 16%-kal zuhant az elmúlt négy hétben, ami igencsak rossz ómen.

A globális olajpiac fő mozgatórugója a kereslet. A szenzációhajhászó hírek elsősorban a kínálati oldal problémáit emelik ki, de az igazi sztori a keresleti oldalon volt az elmúlt években. A következő ábrán jól látszik, hogy a kőolaj keresletnövekedés sebességet váltott 2015-ben és azóta a tízéves átlag 1,2 millió hordó/nap szint felett nő a világ olajéhsége.

A globális olajkereslet növekedése 2007 óta
Forrás: Statista.com

A kereslet mellett nyilván a kínálati oldal alakulása is nagyon fontos, mégis azt kell mondanom, hogy a piac szempontjából fontos fejlemény az előbbi oldalon van. Ebből a szempontból kulcskérdés, hogy ez a régóta tartó globális konjunktúra kitart-e. Ez különösen igaz a fejlődő piacokra, főleg Kínára és Indiára, melyek a keresletnövekedés derekát adták. 2017-ben ez a két ország adta a kőolaj felhasználás növekedésének 69%-át.

Az elmúlt pár hétben a világsajtó tele van spekulációval, hogy a ciklus végén vagyunk. A Kína és USA közti kereskedelmi háború elindíthatja ezt a lassulási folyamatot, ami lefékezheti ezt a gyors olaj keresletnövekedést.

Ebből a szempontból lehet lényeges a réz ára, mely nyersanyagoldalról az egyik legfontosabb indikátor. A rezet széles körben elsősorban az építőiparban és az infrastruktúrában használják fel, valamint a gépipar használja. Minden olyan dologhoz szükséges, konjunktúra idején növekvő kereslettel bír. Persze a réz piaca sem kizárólag csak a kereslettől függ, a kínálati oldal is lényeges, de nagyvonalakban elmondható, hogy erős globális konjunktúra idején ugrik meg a vörös fém ára. A kínálat ugyanis lassan alkalmazkodik, még az olajiparnál is hosszabbak a ciklusok (egy bánya megnyitása és a termelés elkezdése nulláról akár 5-10 évet is igénybe vehet)

Az elmúlt négy héten drámai áresést láttunk a réz piacán, a réz 7350 dolláros tonnánkénti szintről egészen 6000 dollárig esett rövid idő alatt. A világ kezdi árazni a kínai-USA kereskedelmi háború hatásait. Ehhez hozzájárul a kínai gazdaság átláthatatlansága, a felhalmozott hatalmas adósságállomány és az, hogy 20 év óta nem volt ebben a gazdaságban nemhogy recesszió, de még lassulás sem. A réz, mint indikátor ezért rossz ómen lehet az olajbullok számára is, mivel mutathatja, hogy a globális kereslet komoly lassulást szenvedhet.

A réz árfolyamalakulása az elmúlt 5 évben (USD/tonna) a londoni LME tőzsdén (3 hónapos futures ár)
Forrás: Bloomberg

  Pletser Tamás, Erste Research Blog
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.