Vállalatok

Mi történt a benzin- és dízelárakkal? A forint és az adóemelések állnak a háttérben

Major András | 2018.07.24. 12:41

Csaknem pontosan egy évtizede, 2008 júliusában érte el abszolút árcsúcsát az olaj. A több mint 140 dolláros szintről az árfolyamról azóta csaknem feleződött, a magyarországi benzin- és gázolajárak azonban ennek ellenére jelenleg 20-25 százalékkal magasabbak, mint akkor voltak. A jelenség okát elsősorban a forint dollárral szembeni gyengülésében, valamint az üzemanyagot terhelők adók emelésében kell keresnünk. 

Annak idején az energiahordozó szűk egy év alatt drágult a jelenlegihez hasonló szintről 140 dollár fölé, hogy aztán még 2008 vége előtt több mint 100 dollárt zuhanjon az árfolyam. A 140 dollár fölötti olajárfolyam hatása Magyarországon 315 forint fölötti benzin- és 335 forint fölötti gázolaj átlagárakban realizálódott. Most, amikor az olaj világpiaci ára körülbelül fele az akkorinak, az átlagos hazai benzinár 392 forint, míg a gázolajért literéért 400 forintot kérnek a kutakon. 

Mi történt a benzin- és dízelárakkal? A forint és az adóemelések állnak a háttérben

A magyarázatot nagyrészt a forint dollárral szembeni azóta történt jelentős gyengülése, valamint a köztes időben Magyarországon végrehajtott áfa- és jövedékiadó-emelések jelentik. Az üzemanyagok további összetevői – az egyébként titkos kis- és nagykereskedelmi árrések, valamint kőolaj-készletezési díj – jellemzően jóval szűkebb határok között változnak, és változtak még ilyen időtávon is, különösen az üzemanyag-kiskereskedelmi piaci verseny fokozódására tekintettel.

Napjainkban a magyarországi benzinkúti árak nagy részét az adók teszik ki. A benzinár 21 százalékát teszi ki a forgalmi adó (jelenleg 87,5 forint), közel 30 százalékát pedig a 120 forintos jövedéki áfa. A mintegy 1 százaléknyi kőolaj-készletezési díj mellett az ár magába foglalja az összesen körülbelül 15-25 forintos kis- és nagykereskedelmi árrést is. Vagyis 1 liter benzin árának a közvetlenül az olajárral összefüggő része mindössze 160 forint körül lehet jelenleg, 392 forintos átlagos benzinárral számolva. Az olajár ezt a részt sem teljesen közvetlenül határozza meg, hanem a finomított termékek nemzetközi piaci jegyzésén keresztül, de ezek többnyire szorosan lekövetik az olajárakat. (Az arányok hozzávetőlegesen érvényesek a gázolajárra is, jelentősebb eltérés a jövedéki adó terén mutatkozik, ami a dízel esetében jelenleg 110 forint.)

A benzinár olajár-komponensét nem csak az energiahordozó – aktuálisan körülbelül 73 dollár körüli (Brent) árfolyama – , de a dollár forinthoz viszonyított árfolyamának változása is éppen ugyanakkora mértékben befolyásolja, mivel az a dollár alapon elszámolt olajárból számolható vissza. Míg 2008 júliusában, a 143 dollár körüli olajárak idején a dollár forinttal szembeni árfolyama 150 forint alá csökkent, az elmúlt két hétben a dollár árfolyama 275 és 280 forint között alakult. 

Míg tehát az elmúlt tíz évben – nagy kilengésekkel – az olaj árfolyama közel 50 százalékkal, mintegy 70 dollárral csökkent napjainkig, addig a dollár/forint árfolyam csaknem 90 százalékkal, megközelítőleg 130 forinttal emelkedett, miközben a zöldhasú például az euróval szemben jelentősen gyengült (a pillanatnyi árfolyamokkal kalkulálva). A dollár forinttal szembeni erősödése tehát messze meghaladta az időközben végbement olajárcsökkenést, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a hazai üzemanyagárak olajár komponense ma magasabb, mint a tíz évvel ezelőtt rekord, a maiakat közel kétszeresen meghaladó olajárak idején. A mai, körülbelül 160 forintos értékkel szemben úgy 130-140 forint körül alakulhatott ez a tétel. 

Mi történt a benzin- és dízelárakkal? A forint és az adóemelések állnak a háttérben

De a mai, átlagosan körülbelül 65- közel 80 forinttal magasabb üzemanyagárakat az is magyarázza, hogy közben az erre a komponensre rárakodó egyéb tételek is érdemben nőttek. 2008 júliusában a jövedéki adó a benzin esetében 103,5, a gázolaj esetében 85 forint volt, az üzemanyagok minden más komponensre rakódó áfája pedig 20 százalék volt. Ma a benzin jövedéki adója valamivel több mint 120, a gázolajé 110 forint körül van, az áfa mértéke 27 százalék. A benzin példájánál maradva, a jövedéki adó időközbeni emelése további mintegy 17, az áfáé 30 forintot rakott az árakra, vagyis csak az adók emelése közel 50 forinttal részesül a jelenlegi benzinkúti árakból.

A 2012 első félévében 450 forint körül tetőző hazai üzemanyagárakat az ismételten 120 dollár fölé emelkedő olajár, valamint a 210-230 forint közötti dollár-árfolyam indokolta. A magyarországi benzin- és gázolajárakat már akkor a jelenlegivel megegyező, 120, illetve 110 forintos jövedéki adó, valamint 27 százalékos áfa terhelte. 

Mi történt a benzin- és dízelárakkal? A forint és az adóemelések állnak a háttérben

Az üzemanyagok idei drágulása szintén egyértelműen az olaj- és dollár/forint-árfolyam emelkedéséből ered. Az olajár emelkedése általában a dollár gyengülésével jár együtt, ez a törvényszerűség azonban idén több ok miatt is megbomlott, ami a forint gyengélkedése miatt itthon még szembetűnőbb volt. A Brent árfolyama az év elejéhez mérten még úgy is 10 százalék körüli pluszban van, hogy a májusban elért, majd júniusban és júliusban ismét megközelített 80 dolláros szinthez képest nagyot gyengült. A forint a dollárral szemben hasonló mértékben gyengült, e két folyamat – amely egyenként körülbelül 5-5 százalékkal emeli a hazai üzemanyagárakat – , de különösen az utóbbi pedig már meg is magyarázza, hogy miért kerül ennyibe a benzin és a gázolaj Magyarországon.

  Major András
Címkék
#benzinár   #forintgyengülés   #gázolajár   #olaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.