NRGreport
Menü

Elképzelhetetlen lépéssel reagálna Irán olajexportja blokkolására

Irán arányos ellenintézkedésekkel fog válaszolni, amennyiben Washington megpróbálja blokkolni olajexportját - közölte a bagdadi külügyminiszter, míg az iszlám köztársaság fegyveres erejének főnöke azt mondta, az Egyesült Államok fenyegetése egy "elképzelhetetlen és sajnálatos" reakciót fog eredményezni. 

Amennyiben Amerika komoly lépést szeretne tenni ebben az irányban, úgy az biztosan Irán reakcióival és egyenértékű ellenintézkedéseivel fog találkozni - mondta a külügyminisztérium szóvivője, Bahram Gaszemi az IRNA állami hírügynökségnek. Az ország elsőszámú vezetője, Ali Kamenei ajatollah szombaton támogatásáról biztosította Hasszán Rohani elnök tervét, miszerint Irán a Perzsa-öböl teljes olajexportjának blokkolásával válaszolna egy, az ország olajkivitelét leállító amerikai lépésre.

Az elmúlt hetekben egyre feszültébbé vált a két ország kapcsolata, miután állandósult közöttük az üzengetés Washinton azon célja miatt, hogy teljesen leálítja a perzsa állam olajexportját. Hétfőn Irán elutasította Donald Trump figyelmeztetését, amelyben az Egyesült Államok elnöke olyan "szörnyű következményeket" helyezett kilátásba Iránnak, amelyekhez hasonlót nem sokat szenvedett el történelme során, amennyiben az Egyesült Államokat fenyegeti.

Az egyelőre verbális csatába kedden az iráni fegyveres erők parancsnoka is beszállt. Mohamed Bageri vezérőrnagy elmondása szerint Irán békét akar, de meg fogja védeni érdekeit az öbölben. A Perzsa-öböl és a Hormuzi-szoros domináns erejeként Irán garantálja ezen létfontosságú vízi utak hajózás és a globális gazdaság biztonságát, és megvan az ereje ahhoz, hogy fellépjen bármilyen rendszer ellen a régióban - mondta Bageri. Bageri szerint az amerikai fenyegetésekre Teherán "erős, elképzelhetetlen és sajnálatos" választ fog adni - idézte a Reuters az iráni hírügynökséget.

A fegyveres erők parancsnoka szerint Irán ellenségeinek, különösen Amerikának, amelynek érdekkörei az Iráni Iszlám Köztársaság látható és rejtett védelmi vonalai mögé is elérnek, nem lenne szabadna az oroszlán bajszát cibálnia. Az iráni parlament szóvivője pedig egyszerűen bakjeverőnek titulálta az Egyesült Államok elnökét, megjegyezve, hogy az USA diplomáciai kapcsolatai romlanak és zavarosak.

Az olajpiaci szereplők növekvők aggodalommal figyelik a fejleményeket. Az irányadó Brent nyersolaj árfolyama szerda reggel fél százalék körüli erősödéssel 74,50 dollár körül áll. 


Donald Trump májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem hosszabbítja meg a 2015-ben a világ vezető hatalmai és Irán által kötött iráni atomalkut, miután szerinte Irán nukleáris programjával megsérti a megállapodást.

Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Még több cikk »