Vállalatok

Új tőkealapokat indított a Mol, az MFB és az Eximbank

NRGreport | 2018.07.25. 13:31

5 év alatt 100 millió eurót fektet be a Lead Ventures nevű új magyar tőkealap-kezelő, amely sikeresen zárta két tőkealapjának jegyzését. A cég Magyarország mellett a régióban is segítené azokat a vállalkozásokat, amelyek további növekedésükhöz tőkét és tudást keresnek. 

Az alapkezelő céljai a következők:

→ 100 millió euró kihelyezése 5 év alatt,

→ rövid távon hazai és közép-európai, hosszú távon európai portfolió kiépítése,

→ az első magyar székhelyű, nemzetközi fókuszú kockázati tőke befektető felépítése,

→ a befektetések célpontja többek között az energetika, a mobilitás, a kereskedelem, az IOT, a vegyipar és a fenntarthatóság.

A Lead Ventures sikeresen zárta két 50 millió eurós tőkealap jegyzését. Az egyiket a Mol és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben, ez a tőkealap hazai cégekre fókuszál. A másik alap célja a befektetésre váró cégek elérése a régióban és ennek tőkéjét a Mol és az Eximbank biztosítja.

A Lead Ventures olyan érettebb cégeknek segítene, amelyek már jelentősebb, kétmillió euró feletti befektetéseket keresnek. Az ilyen léptékű befektetésekre eddig kevés példa volt a hazai kockázati tőke piacon, ezeket is jellemzően a nagy, nemzetközi alapok végezték.

A Lead Ventures-t Galácz Ábel vezeti. Galácz Ábel a kaliforniai Berkeley egyetemen MBA-zett, az utóbbi 10 évben pedig a Mol ügyvezető igazgatójaként a régió szinte minden országára kiterjedően dolgozott nagyvállalati üzletfejlesztési-, akvizíciós- és üzleti vezetőként.

A Lead Ventures elsősorban a következő iparágakban működő cégekben tervez befektetni: energetika, mobilitás, kereskedelem, vegyipar, fenntarthatóság és internet of things. 

  NRGreport
Címkék
#Eximbank   #kockázati tőke   #MFB   #Mol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.