Hír

Lendületben az atomenergia

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.07.27. 08:56

Az atomenergia ellenzői megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, vége az atomkorszaknak, hiszen nem éri meg atomerőműveket építeni a világban és az atomenergia 10-15 éven belül eltűnik az energiamixből. A zöld univerzumon kívüli világ azonban egészen mást mutat – írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szakértője.

Oroszország és Kína június elején a legmagasabb szinten állapodott meg a stratégiai atomenergetikai együttműködésről. Sorozatban fognak épülni Kínában az orosz technológia szerinti paksi típusú VVER-1200 típusú blokkok és az orosz szakemberek részt vesznek egy kínai gyorsneutronos kísérleti blokk fejlesztésében is. Nem beszélve arról, hogy sorra érkeznek a hírek az orosz atomenergetika újabb eredményeiről.

A szakmai szervezetek és szakemberek számára evidencia, hogy a klímavédelmi célok eléréséhez megkerülhetetlen az atomenergia és a megújuló energiaforrások együttes és növekvő arányú alkalmazása. Ezt a jövőképet erősítik a Nukleáris Világszövetség aktuális, júniusi adatai is. Jelenleg 30 országban üzemel atomerőmű, és ami különösen érdekes, legalább mégegyszer ennyi ország érdeklődik az atomerőművi villamosenergia-termelés, valamint az atomenergia békés célú egyéb alkalmazásai iránt. A fejlett és a fejlődő országok egyetértenek abban, hogy villamos energiát nagy mennyiségben, folyamatosan, minden másodpercben gazdaságosan, valamint a globális klímavédelmi és egyéb céloknak is megfelelve, csak és kizárólag atomerőművekben lehet megtermelni.

2018. július végi adatok szerint világszerte 57 új blokk épül mintegy 58 ezer MW villamos teljesítménnyel. A jövőben pedig közel 500 új blokk építésével számolnak a világ 40 országában. Jelenleg csak Kínában 17 atomerőművi blokk létesítése van folyamatban, és a jövőben további 180 új blokk megvalósítását tervezik. Európában jelen pillanatban is számos országban épülnek atomerőművi blokkok: Szlovákiában, Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban. Emellett pedig több ország tervez új blokkokat építeni: ilyen ország például Csehország és Lengyelország is.

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Címkék
#atomenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.