NRGreport
Menü

Vége az elektromos autók ingyenes töltésének a Mol-kutakon

2018. augusztus 1-től megszűnik az elektromos autók ingyenes töltésének lehetősége a Mol-kutakon, az olajtársaság a jövőben szigorúan üzleti alapon kívánja üzemeltetni töltőhálózatát, ezért fizetőssé teszi áramkútjait - tudta meg az e-cars.hu.

A portál megkeresését követően, amely arra vonatkozott, hogy tényleg fizetősek lesznek az eddig ingyenes működő Mol-töltőpontok az autósoknak, a vállalat szinte azonnal reagált:

"A MOL 2012-ben elsőként helyezett üzembe gyors elektromos töltőt, és azóta is folyamatosan bővíti hálózatát. A fogyasztók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása, a fenntartási költség, valamint az infrastrukturális beruházások megtérülésének érdekében a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát.

Jelenleg négy budapesti töltőállomáson (Istenhegyi u., Kerepesi u., Könyves Kálmán körút, Hunyadi u.) találhatók villámtöltők. Ezek mindössze 30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

Az év végéig további 10 elektromos töltőt telepítünk Budapesten, vidéken pedig 15 töltőt adunk át. Emellett a MOL-csoport részt vesz a NEXT-E projektben is, amelynek köszönhetően a régióban egy 252 darab gyors és ultragyors elektromos töltőből álló regionális hálózatot hoz létre 2020-ig. A projekt részeként idén 11 darab töltőt telepítünk az autópályák és az M0-ás autóút mentén."

A lassabb AC töltés ára 1990 forintba, míg a gyorsabb DC töltés ára 2990 forintba kerül majd. A hivatalos Mol Plugee honlapra ellátogatva gyorsan kiderül az is, hogy minden elkezdett töltési folyamat egy töltésnek számít, függetlenül az időtartamától és a felvett energia mennyiségétől.

Portfolio vélemény

Az ingyenes töltés lehetőségének megszüntetése első olvasatra rossz hírnek tűnhet, az igazság viszont az, hogy ennél jobb hírt aligha kaphattak volna az elektromos autósok. Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy az ingyenes töltés lehetősége hamarosan meg fog szűnni. A nagyobb problémát éppen az jelentette korábban, hogy a szolgáltatók nem helyezték üzleti alapokra az elektromos töltést és ingyen adták az energiát az autósoknak. Ennek hatására ugyanis nem voltak kellően motiváltak abban, hogy érdemben fejlesszék országos töltőinfrastruktúrájukat, amely nagy mértékben megnehezítette, lassította az ország átjárását elektromos autóval. De ahogy a Mol példája is mutatja, ahogy fizetőssé válik a szolgáltatás, és üzleti alapon meg lehet indokolni a beruházásokat, máris sorra nyílnak majd az e-töltőkutak az országban.

Érdekes az az elgondolás, hogy nem a vételezett energia alapján fizetnek majd a szolgáltatásért az elektromos autósok, hanem részben a töltő teljesítménye határozza majd meg az árat, amelyet töltésenként kell fizetni, függetlenül a felvett energia mennyiségétől. Egyrészt nehéz elképzelni, hogy valaki a lassabb AC töltést választja majd útja során, még akkor is, ha azzal 1000 forintot spórolhat. Másrészt az egységesített ár nyilván a nagyobb teljesítményű akkumulátorral szerelt elektromos autók tulajdonosainak kedvez, hiszen ők több energiát tudnak majd vételezni alkalmanként ugyanannyi pénzért. Mindezeket figyelembe véve valószínűleg csak egy kezdetleges megoldást láthatunk és a jövőben a vállalat áttér majd egy másfajta, igazságosabb elszámolásra.

 

Forrás: Portfolio