NRGreport
Menü

Emelheti a magyar gázárakat az Északi Áramlat 2

Az európai klímapolitikával a nukleárisenergia-termelés inkább összhangban van, mintsem hogy ellentétben lenne vele - vélekedett Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Szerinte ugyanakkor az Északi Áramlat 2 gázvezeték megvalósulása Kelet-Európa számára több hátránnyal járna, mint előnnyel, és várhatóan áremelkedést okozna nálunk. 

Az Európai Unió energia- és klímapolitikájának sarokköve a nagyon határozott klímavédelmi kötelezettség - fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a lap keddi számában. A tagállamok a közelmúltban egyeztek meg a 2030-as megújulóenergia-célban, amely 32 százalék, és az energiahatékonyság területén szintén 32 százalékos célt tűztek ki. E törekvések valóra váltásának fontos eleme az emissziókereskedelmi rendszer, a szén-dioxid-kibocsátás után a termelők által fizetendő ár várhatóan nőni fog, ez a körülmény pedig segíti az atomerőművek megtérülését is.

Paks 2 egy klímavédelmi szempontból tiszta energiaforrásként jön létre, legfontosabb célja a magyar energiaellátás gerincét adó nukleárisenergia-termelés hosszú távú fenntartása - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy emellett jelentős megújuló kapacitások fognak a rendszerbe lépni, ezek közül a kormány elsősorban a napelemes beruházásokat preferálja.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány az elmúlt hat-hét évben komoly erőfeszítéseket tett az egyoldalú orosz gázimport-függőség megszüntetéséért. Véleménye szerint a külső kitettség egy versengő gázpiac létrehozásával mérsékelhető, ahol az orosz gáznak is megvan a maga szerepe.

Kaderják Péter a jövőre vonatkozó legígéretesebb projektnek nevezte a román-magyar-szlovák-osztrák gázszállítási útvonal kialakítását. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az Északi Áramlat 2. vezeték megvalósulása - amellyel a gáz jelentős része Ukrajna megkerülésével jutna Nyugat-Európába, és onnan tudnánk megvásárolni - Kelet-Európa számára több hátránnyal járna, mint előnnyel. Várhatóan áremelkedést okozna nálunk, hiszen a legolcsóbb gázszállítási irány az ukrán, ezért Magyarországnak érdekében áll az ukrán gáztranzit fenntartása - mondta. 

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »