NRGreport
Menü

Rekordot döntött az olajtermelés

Idei csúcsára emelkedett a Kőolaj-exportáló Országok (OPEC) olajtermelése júliusban, miután a Perzsa-öböl államai a júniusi megállapodásnak megfelelően fokozták aktivitásukat, és a Kongói Köztársaság is csatlakozott a csoporthoz. A bővülést ezzel együtt az iráni és líbiai kínálat csökkenése korlátozta. 

Az OPEC országai 2018 júliusában összességében napi 32,64 millió hordó olajat termeltek, ami mintegy 70 ezer hordóval haladja meg a júniusi felülvizsgált értéket; és egyben a legnagyobb idei termelést jelenti - ismertette a Reuters felmérése adatait.

Az OPEC és a vele együttműködő államok júniusban állapodott meg a termelés fokozásáról, miután Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke arra sürgette az olajországokat, hogy a termelés növelésével ellensúlyozzák az amerikai szankciók miatti iráni kiesést, így csökkentve a szerinte túlságosan magas világpiaci olajárakat. A Brent nyersolaj ára május végén megérintette a 80 dolláros szintet, amire legutóbb 2014-ben volt példa.

A június végi alku értelmében az OPEC, Oroszország és más olajországok megegyeztek, hogy a termelést addig emelik, amíg az 100 százalékosan meg nem felel a 2017 elejétől hatályos termeléscsökkentési megállapodásnak.

A termelés ugyanis még ettől is jelentősen, mintegy 60 százalékkal elmaradt az elmúlt időszakban, elsősorban az OPEC-tag Venezuela olajiparának és -termelésének zuhanása, valamint más, előzetesen nem bekalkulált kiesések miatt. A szervezetet vezető Szaúd-Arábia szerint a kiigazítás mintegy napi 1 millió hordóval, körülbelül 1 százalékkal emelheti a globális kínálatot.

Forrás: Portfolio