NRGreport
Menü

Hivatalos: 600+ lóerős a Porsche első villanyautója, retteghet a Tesla?

Ahogy az várható volt, a német prémiumgyártó első elektromos autója egyáltalán nem lassú, és a töltési sebességével sem lesznek gondok.

Porsche még 2015 őszén az akkori Frankfurti Autószalonon leplezte le első tisztán elektromos hajtásláncú prototípusát, a Mission E-t, melynek várhatóan valamikor jövőre érkezik meg a sorozatgyártásba küldendő változata. Erről nemrégiben annyit már sikerült megtudnunk, hogy a neve Taycan, most pedig számos egyéb részletet is elárult róla a gyártó.

Ezek szerint a Porsche Taycan meghajtásáról két villanymotor gondoskodik, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerekeket hajtja. Az összeteljesítmény meghaladja a 600 lóerőt, a működéshez szükséges energiát pedig egy nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorból nyeri az autó.

© Porsche

Egy feltöltéssel több mint 500 kilométert lehet majd megtenni a Taycannal, melynek megfáradt akkumulátorát a legmodernebb 800 V-os szupergyors töltővel is fel lehet majd tölteni. A CCS csatlakozós és maximum 350 kW teljesítményű megoldás révén 15 perc alatt annyi energia tölthető a telepbe, hogy azzal mintegy 400 kilométernyi hatótávolságot lehet nyerni.

A 0-100-as sprintidő az ígéretek szerint jelentősen 3,5 másodperc alatt fog alakulni, aminél a legdurvább Tesla Model S ugyan valamivel fürgébb, azonban a Porsche ezt a katapultálást egymás után nemcsak néhányszor tudja majd produkálni, hanem korlátlan alkalommal egészen az aksi lemerüléséig. Ugyancsak impresszív, hogy a 0-200-as gyorsulás alig 12 másodperc alatt megoldható lesz a Taycannal.

© Porsche

Az elektromobilitásra 2022-ig mintegy 6 milliárd eurót fordító Porsche azzal számol, hogy évente körülbelül 20 ezer Taycant fog legyártani. És már akad olyan Tesla tulajdonos, aki látatlanban rendelt belőle egy példányt.

Forrás: hvg.hu