Vállalatok

Rendkívüli időjárás pörgeti az LNG piacát

NRGreport | 2018.08.01. 14:43

A korábbinál jóval volatilisebb lett a cseppfolyósított földgáz (LNG) ázsiai árazása, a termék legjelentősebb, ázsiai piacán. A június közepi árcsúcsot követően július végén az extrém ázsiai hőség, illetve a légkondicionálók ennek hatására megugró áramfogyasztása hajtotta fel az árakat. Pedig az LNG árfolyama általában szezonális mintázatot mutat, amely alapján az északi féltekén a magasabb téli kereslet magasabb árakkal párosul. 

Az észak-ázsiai piacon az LNG-árak szeptemberi szállításra 25 centtel, mintegy 2,5 százalékkal 9,75 dollárra emelkedtek (/millió Btu) az előző héten, az Ázsiát sújtó rendkívüli hőség nyomán megnövekedett hűtési igény miatt. Az elmúlt hat hétben ez volt az első áremelkedés.

A Japánt, Dél-Koreát és Kína területeit érintő hőhullámok fokozott terhelést helyeznek a villamosenergia-ellátásra. Japánban az előrejelzésekhez képest tartósabbnak bizonyuló kánikula miatt a korábban már jelentősen csökkentett üzemmódú olaj- és gáztüzelésű erőművek termelését is növelni kellett.

A legutóbbi ezt megelőző drágulás június közepén történt, akkor 11,60 dollárig emelkedett az árfolyam, ami az elmúlt tél legmagasabb árfolyamát is meghaladta. Legutóbb hasonló jelenség 2012-ben fordult elő. A júniusi árcsúcsot nagyrészt a kínai kereslet előretörése idézte elő, de nagy ausztráliai, malajziai és egyesült államokbeli termelők kínálatának csökkenése is belejátszott.

Az árak emelkedése, illetve az extra kereslet ugyanakkor a fizikai kereskedelmi adatokban egyelőre nem jelentkezett: a Reuters adatai szerint a júliusi 14,2 millió tonnás összesített japán, kínai és dél-koreai importforgalom nagyjából egy szinten van az előző havi 14,8, illetve a tavaly júliusi 14,5 millió tonnával.

  NRGreport
Címkék
#Dél-Korea   #hőhullám   #Japán   #Kína   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.