NRGreport
Menü

Rekordot dönt a szélenergia Amerikában

Korábban nem látott mennyiségben zajlottak szélerőmű-építkezések az Egyesült Államokban 2018 második negyedévében. Az első félévben ezzel együtt jelentősen csökkent az átadott új kapacitások nagysága, és ugyanez a helyzet Európában is. 

2018 második negyedévében 626 megawatt összteljesítményű új szélenergia-termelő egységet telepítettek és állítottak termelésbe a tengerentúlon, 2017 hasonló időszakához képest 75 százalékkal többet, az amerikai szélenergia egyesület (AWEA) jelentése szerint. A június végéig átadott egységekkel az ország szélerőműveinek összesített teljesítménye meghaladta a 90 gigawattot, a idei első félévben pedig 1032 MW-ot állítottak üzembe. Ez utóbbi érték azonban jókora visszaesést jelent a tavalyi első és második negyedévben összesen telepített 2357 MW-hoz képest.

A jövő azonban derűsebbnek ígérkezik. Az Egyesült Államokban a második negyedben indult új beruházások által várhatóan további 5322 MW új szélenergia-termelő kapacitás jön majd létre az Egyesült Államokban; így a jelenleg építés alatt álló kapacitások rekord mennyiségre, 18 987 MW-ra ugrottak.

Ez több mint 10 százalékkal haladja meg az eddigi, 2016 harmadik negyedében regisztrált csúcsot.

A már aktívan épülő szélerőművek mellett további 3901 MW kapacitás tervezése lépett az előrehaladott stádiumba; ebben a fázisban jelenleg összesen 18 806 MW kapacitás előkészítése zajlik. A már épülő és előkészítés alatt álló projektek keretében így összességében hamarosan 37,794 MW új szélenergia kapacitás állhat termelésbe az Egyesült Államokban.

Ha nem is ilyen mértékben, de Európában is mérséklődött az új szélerőművek építésének lendülete, miután az első félévben 4,5 gigawatt új szélenergia kapacitást adtak át a WindEurope adatai szerint, ami 26 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A szárazföldi telepítéseket tekintve a sort Németország vezeti 3,3 gigawattal, Franciaországot (605 MW) és Dániát (202 MW) megelőzve. A technológiai fejlettségben valamivel korábbi szakaszban tartó tengeri szélfarmok építésében 2018 első félévében leginkább az Egyesült Királyság jeleskedett 911 megawattal, Belgiumot (175 MW) Dániát (28 MW), Spanyolországot (5 MW) és Franciaországot (1 MW) megelőzve. A tavalyi egész évben telepített rekord, 16,8 MW után idén a szervezet szerint 13,5 MW új szélerőművi kapacitás jöhet létre Európában.

Tavaly világszerte összesen 52 GW új szélerőművi kapacitás jött létre a globális szélenergia szervezet (Global Wind Energy Council) szerint. Ebből Kína 19 gigawattal vette ki a részét, amelyet az Egyesült Államok és Németország követett több mint 7, illetve 6,5 gigawattal.

 

Forrás: Portfolio