Vállalatok

A hőség miatt leállítottak négy reaktorblokkot Franciaországban

NRGreport | 2018.08.06. 06:51

Franciaországban is tombol a hőség: az Electricité de France áramszolgáltató a forróság miatt három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását is elrendelte szombaton.

Az EDF szóvivője a Rhone és Rajna hűtésre használt vízének magas hőmérsékletével magyarázta az ideiglenes leállást. Két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet St. Albanban, egyet pedig a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg, írja az MTI.

A Bugey Atomerőmű

A Bugey Atomerőmű

Fotó: Philippe Desmazes/AFP

Az EDF atomerőművei a Rhone és Rajna vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, majd a felmelegedett vizet visszaeresztik a két folyóba. Az élővilág védelme érdekében a hatóságok korlátozzák, hogy az atomerőművek mennyi vizet használhatnak erre a célra, illetve a visszavezetett víz átlaghőmérsékletét, amely nem haladhatja meg a 28 Celsius fokot.

A Rhone folyó völgyében a hőmérséklet helyenként a 37 Celsius fokot is elérte, de nemcsak itt, hanem az egész országban forróság van. A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény.

  NRGreport
Címkék
#atomerőmű   #EDF   #franciaország   #hőség   #Rajna   #Rhone  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.