Hír

A hőség miatt kénytelen leállni több európai atomerőmű

NRGreport | 2018.08.07. 12:48

Az európai atomerőművek kénytelenek leállni vagy csökkenteni a termelést a kontinensen végigsöprő hőhullám miatt – írja a Quartz nyomán az Index.

Az atomerőművekben, ahogy más hőerőművekben is, az áramtermeléshez használt turbinákat gőz hajtja meg, amely dolga végeztével a kondenzátorba kerül, ahol lecsapódik, majd visszakerül a gőzfejlesztőbe. A kondenzátorban használt hűtővizet az erőműhöz közeli folyókból, tavakból vagy tengerből nyerik.

A nagy meleg miatt viszont a hűtéshez használt vízforrások is felmelegedtek, és az erőművek a felhasznált vizet csak olyan melegen tudnák visszaengedni a folyókba, hogy szinte megfőznék az ottani élővilágot, ezért környezetvédelmi megfontolásokból – és a szigorú előírások betartásának érdekében – a szolgáltatók inkább ideiglenesen visszavesznek a termelésből.

Az elmúlt héten a francia EDF a három erőműve négy reaktorát állította le, a svéd Vattenfall pedig egy két reaktoros erőműve egyik reaktorát, míg Finnország, Németország és Svájc is visszavágta a megtermelt atomenergia mennyiségét. Ahogy a Quartz felidézi, nem először fordul elő ilyesmi Európában, 2003-ban2006-ban és 2015-ben is voltak már leállások ilyen okból.

A klímaváltozás nemcsak a nagy meleggel, de az egyre gyakoribb szárazságokkal is keresztbe tehet a hőerőműveknek, vagyis ironikus módon az emberi tevékenység okozta klímaváltozás többek között éppen a klímabarát energiaforrások fenntarthatóságát sodorja veszélybe – jegyzi meg a Quartz.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.