Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az IEA szerint a IV. negyedév kőolaj kínálati piaca kihívásokkal teli

Pletser Tamás | 2018.08.14. 15:03

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a globális olajpiac a IV. negyedévben kínálati oldalról tele lesz kihívásokkal (a kulcsszó angolul a „challenging”). Ennek fő oka, hogy november elején életbe lépnek az Irán elleni USA szankciók második köre, ami az olajexport dollár elszámolását tiltja meg. Ennek hatására akár 1,5 millió hordóval is eshet az iráni olajexport.

Irán jelenleg közel 4 millió hordó olajat termel naponta, amiből 2,0-2,4 millió hordó nyersolajat exportál a világba. A fő vevői a kínai, indiai és európai finomítók. A becslések szerint a mostani szankciók miatt akár napi 1,5 millió hordóval is eshet az iráni olajexport. Ez többé-kevésbé megfelel az USA céljának is, bár korábban a teljes export leállítása volt a cél. Ez azonban jelentős megrázkódtatást okozna a piacon és az egyébként is recesszióban lévő iráni gazdaság esetében nem kell feltétlenül a teljes exportstop ahhoz, hogy megdőljön a rezsim, ami az amerikai adminisztráció célja. Arról nem is szólva, hogy november elején időközi választások lesznek az Egyesült Államokban, addig fontos lenne elkerülni az olajárak jelentősebb emelkedését.

Iráni olajexport (ezer hordó/nap)
Forrás: Bloomberg

A legnagyobb iráni olajimportőrök (ezer hordó/nap)
Forrás: Zerohedge.com

Az IEA is hasonló kockázatokra figyelmeztetett a múlt heti, augusztus 10-én publikált jelentésében. Bár a nyári időszakban megfelelő a globális olajellátás, a negyedik negyedév kritikus lehet, mivel az iráni export mellett jelentős kockázatok vannak az amerikai palaolaj és a venezuelai nehézolaj termelésben, mivel az infrastruktúra hiánya miatt már nem lesz jelentős termelésnövekedés az USA-ban a második félév során. Emellett az IEA fenntartotta az idei 1,4 millió hordó/nap keresletnövekedési előrejelzését, sőt jövőre, 2019-ben még ennél is gyorsabb, 1,5 millió hordó/nap keresletfelfutás várható a világban. A londoni Energy Aspects energiatanácsadó elemzőház is jelentős áremelkedésre számít az utolsó negyedévre, amikor is szerintük legalább 1 millió hordó olajtermelés esik ki Iránban. Emiatt a 90 dolláros hordónkénti árat sem tartják elképzelhetetlennek.

A videón Amrita Sen, a londoni Energy Aspects alapítója és vezető elemzője látható a globális olajárakról:

Forrás: CNBC

Ezen a videón pedig Neil Atkinson, az IEA vezető olajközgazdásza beszél a legfrissebb elemzésükről: 

Forrás: CNBC

Az iráni export technikailag a dollár elszámolás hiánya miatt történhet, ugyanis az USA szankciókkal sújtja azokat a pénzintézeteket globálisan, akik dollárszámlát nyitnak az iráni olajcégeknek vagy állami szervezeteknek. Ez alól néhány állam kivételt kaphat az USA-tól. Várhatóan Kína sem foglalkozik az USA szankcióival és hasonlóan a korábbi időszakhoz, legalább 5-700 ezer hordó nyersolaj fog importálni. Rajtuk kívül azonban más államok várhatóan nullára csökkentik a vásárlásokat. Fontos kiemelni, hogy november 5-én életbe lépő szankciók nyomán a cégek már szeptember végétől csökkentik a vásárlásaikat, mivel nem akarják azt kockáztatni, hogy nem sikerül időben elszámolni a vásárlásokat.

  Pletser Tamás
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.