NRGreport
Menü

Magyarország diszkriminálta a Gazpromot a WTO szerint

Magyarország, Horvátország és Litvánia diszkriminálta a Gazpromot, illetve Oroszországot azáltal, hogy a külföldi gázvezeték-üzemeltetővel szemben egyfajta extra energiabiztonsági értékelést írt elő, szemben a belföldi szereplőkkel - dötött a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testülete. 

Amint arról korábban beszámolt a Portfolio, Oroszország elveszítette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt folytatott vitát, amelyben az az Európai Unió Harmadik Energiacsomagját támadta. A WTO vitarendezési testülete elutasította Oroszország azon állítását, mely szerint az EU diszkriminálná az orosz gázt, kedvező helyzetbe hozva a cseppfolyósított földgázt (LNG). A WTO testülete azonban kimondta, Magyarország, Horvátország és Litvánia tisztességtelenül korlátozta az orosz gázmonopóliumot - számolt be a Reuters.

Oroszország még 2014-ben indította el az ügyet a WTO előtt, arra hivatkozva, hogy az EU diszkriminálja a Gazprom orosz állami gázmonoplóliumot. Oroszország szerint az EU megszegte a WTO szabályait azáltal, hogy a piaci szereplőktől a hálózatok és a gázellátási tevékenység teljes szétválasztását várja el a csomaggal.

Helyt adott ugyanakkor a testület az Opal gázvezeték használatának feltételeivel szemben megfogalmazott orosz keresetnek is. Az energiacsomag értelmében a tulajdonosa a vezetéket csak a kapacitás 50 százalékában használhatja. Az Európai Bizottság ezen szabály határa alól kivonta az Opalt, így a Gazprom 2033-ig 90 százaléknyi kapacitás fölött rendelkezhet - ennek azonban feltételt szabott. Mégpedig azt, hogy legalább évi 3 milliárd köbméter gázt kell fix áron a cseh piac ellátóinak juttatnia.

A döntés ellen -, amelynek számára kedvező részeit mind az Európai Bizottság, mind Oroszország üdvözölte - 60 napon belül fellebbezhetnek a felek.

Forrás: Portfolio