Vállalatok

Magyarország diszkriminálta a Gazpromot a WTO szerint

NRGreport | 2018.08.14. 07:18

Magyarország, Horvátország és Litvánia diszkriminálta a Gazpromot, illetve Oroszországot azáltal, hogy a külföldi gázvezeték-üzemeltetővel szemben egyfajta extra energiabiztonsági értékelést írt elő, szemben a belföldi szereplőkkel – dötött a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testülete. 

Amint arról korábban beszámolt a Portfolio, Oroszország elveszítette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt folytatott vitát, amelyben az az Európai Unió Harmadik Energiacsomagját támadta. A WTO vitarendezési testülete elutasította Oroszország azon állítását, mely szerint az EU diszkriminálná az orosz gázt, kedvező helyzetbe hozva a cseppfolyósított földgázt (LNG). A WTO testülete azonban kimondta, Magyarország, Horvátország és Litvánia tisztességtelenül korlátozta az orosz gázmonopóliumot – számolt be a Reuters.

Oroszország még 2014-ben indította el az ügyet a WTO előtt, arra hivatkozva, hogy az EU diszkriminálja a Gazprom orosz állami gázmonoplóliumot. Oroszország szerint az EU megszegte a WTO szabályait azáltal, hogy a piaci szereplőktől a hálózatok és a gázellátási tevékenység teljes szétválasztását várja el a csomaggal.

Helyt adott ugyanakkor a testület az Opal gázvezeték használatának feltételeivel szemben megfogalmazott orosz keresetnek is. Az energiacsomag értelmében a tulajdonosa a vezetéket csak a kapacitás 50 százalékában használhatja. Az Európai Bizottság ezen szabály határa alól kivonta az Opalt, így a Gazprom 2033-ig 90 százaléknyi kapacitás fölött rendelkezhet – ennek azonban feltételt szabott. Mégpedig azt, hogy legalább évi 3 milliárd köbméter gázt kell fix áron a cseh piac ellátóinak juttatnia.

A döntés ellen -, amelynek számára kedvező részeit mind az Európai Bizottság, mind Oroszország üdvözölte – 60 napon belül fellebbezhetnek a felek.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #Gazprom   #gázvezeték   #LNG   #Oroszország   #WTO  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.