NRGreport
Menü

Célegyenesben az újabb novovoronyezsi VVER-1200 típusú blokk

Vállalatok | Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018-08-15 13:39

2018 augusztus első napjaiban megkezdődtek a Novovoronyezs II. kiépítés II. blokkja esetében az üzemi tesztek - írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője.

A hideg, majd a meleg járatás körülbelül 100 napot vesznek igénybe, amelyből a hideg tesztek időtartalma 35 napra tehető.

Az új orosz blokk 3+ generációs, VVER 1200/392M típusú nyomottvizes egység, villamos teljesítménye 1200 MW (nettó 1114 MW). A telephelyen ez már a második ilyen típusú blokk. Az első blokkot – a világ első ilyen típusú egységeként – 2016 augusztusában kapcsolták első alkalommal a hálózatra és 2017 februárjában kezdte meg a kereskedelmi üzemét.

Az alábbi videó bemutatja a világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának szakmatörténeti pillanatait.

A blokk üzembe helyezése a hideg, majd a melegjáratás hivatott igazolni, hogy az egység biztonságos és megbízható működésre alkalmas. Az első tesztek igazolták a terveknek megfelelő üzemi paramétereket. A meleg járatás során a reaktor fő- és segédrendszereinek működőképességét üzemi körülmények között is tesztelik. Ezen műveletek sikeres elvégzését követően adhat az orosz nukleáris hatóság engedélyt a nukleáris üzemanyag reaktorba való berakásához. A blokk üzembe helyezése 2018 második felében várható.

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | Forrás: Atombiztos