Innováció

Megcsinálták az ablakot, amely lényegében megfelezi az áramszámlát

NRGreport | 2018.08.16. 06:01

A Dél-Kínai Műszaki Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

Az energiatakarékos házak esetében a szakemberek igyekeznek a lehető leghatékonyabb megoldásokra törekedni. Ilyen például a megfelelő szigetelés vagy épp a tetőre szerelt napelemek, amelyek nemcsak a ház energiafogyasztását, de az ökológiai lábnyomot is csökkentik. Az épületnek azonban még az alaposság ellenére is van gyenge pontja: az ablakok.

Ezeknél a szakemberek különböző sötétítőkkel próbálják elérni, hogy a ház ne melegedjen fel, vagy fotovoltaikus paneleket szerelnek fel rá, melyek a háztartás számára termelik az áramot. A Dél-Kínai Műszaki Egyetem szakemberei most ezt a két megoldást ötvözték.

Joule című szaklapban megjelent tanulmány szerzői olyan anyagot fejlesztettek ki, amely képes megduplázni egy ház energiahatékonyságát. A fejlesztők állítása szerint az „organikus fotovoltaikus napelemneket” olyan félig átlátszó, színes filmréteggé alakítják át, ami nemcsak elektromos áramot termel, de egyúttal remek hőszigetelő is.

© Cell press

A szakembereknek sikerült elérniük, hogy a panel úgy szűrje meg a beérkező fényt, hogy a hőt és az UV-sugarakat kizárja, a látható fényt azonban átengedi – vagyis nem sötétíti le a belső teret. Emiatt nem (vagy csak jóval lassabban) melegszik fel a lakás, miközben a panel elektromos áramot állít elő, tehát duplán hasznos.

A két hatást összeadva a szakemberek úgy kalkuláltak, hogy az épület külső elektromosáram-fogyasztása 50 százalékkal csökkenhet.

Hogy a technológia mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, arról egyelőre nem érkezett hír.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.