NRGreport
Menü

Az első BN-1200-as orosz gyorsneutronos blokk építése

Vállalatok | Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018-08-17 13:48

Várhatóan 2021-ben születik döntés az első BN-1200-as orosz gyorsneutronos blokk építéséről - számol be Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője.

Az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom várhatóan 2021-ben dönt a Belojarszki Atomerőmű 5-ös blokkjának építéséről, amely egy gyorsneutronos BN-1200-as egység lesz. Ezt Andrej Petrov, a társaság vezérigazgatója közölte. Hozzátette azt is, hogy a blokk működési paraméterei versenyképesek lesznek a világ legjobb atomerőműveivel, illetve gázüzemű blokkjaival.

Az új blokk létrehozását célzó tudományos kutatómunka és a tervdokumentáció elkészítése 2020-ra várható.

A versenyképességet igazoló számítások után még néhány év szükséges a blokk engedélyeztetéséhez, illetve a létesítési dokumentáció kidolgozásához. A blokk építésének kezdete 2024-25 tehető és 2031-32 körül állhat majd üzembe a BN-1200-as blokk.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az új orosz gyorsneutronos blokknak fontos szerepe lesz az üzemanyagciklus zárásában, ami azt jelenti, hogy a termikus neutronos atomerőművekben keletkező kiégett üzemanyag újrafeldolgozás után felhasználható lesz a gyorsneutronos reaktorokban. Ez lehetővé teszi az atomhulladék mennyiségének csökkentését. 

Az orosz atomtudós, Igor Kurcsatov nevét viselő Belojarszki Atomerőmű 1964 óta működik. Az első két blokk, az AMB-100-as és az AMB-200-as termikus neutronos egységeket üzemidejük végeztével mára leállították. A világ első kereskedelmi üzemben működő gyorsneutronos blokkja, a BN-600-as 1980 óta üzemel, 2015-ben pedig átadták BN-800-as blokkot.

A világ legnagyobb teljesítményű gyorsneutronos atomerőművi blokkjai megbízhatóságuk és biztonságosságuk miatt egyszersmind a világ legjobb atomerőművei közé emelik a belojarszkit.

 

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | Forrás: Atombiztos