NRGreport
Menü

Követhetetlen a világ olajtermelésének alakulása - Változtatni akar az olajkartell

Az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajtermelő országok még az év vége előtt kidolgoznak egy mechanizmust olajtermelésük nyomon követésére - jelentette be szerdán Bakhit al-Rashidi kuvaiti olajipari miniszter. 

A kőolaj-exportáló országok szervezete, az OPEC és a világpiaci kínálat szabályozására a szervezettel együttműködésre lépett, de a kartellhez nem tartozó nagy olajtermelő országok a jövő hónapban Algériában találkoznak olajtermelésük felülvizsgálatára. Az országok által e célból létrehozott bizottság (JMCC) szeptember 23-án ül össze az észak-afrikai országban. A testület elnöke Szaúd-Arábia, a tagokat Algéria, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela, valamint a nem OPEC tag Omán és Oroszország. Az ülésen Irán is részt kíván venni, az amerikai szankciók miatt novembertől veszélybe kerülő piaci pozíciója védelmében.

"Az algériai találkozón az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők felülvizsgálják nyersolajtermelésüket és az év végéig kidolgoznak egy mechanizmust a termelés ellenőrzésére 2019-ben" - fogalmazott a kuvaiti olajipari miniszter, megjegyezve, hogy az olajpiaci stabilitást az év végig meg kell őrizni.

A jelenlegi rendszerben az OPEC egyrészt az országok saját bejelentései, másrészt független elemzőházak adatai alapján tartja nyilván az olajtermelés alakulását. A két típusú forrásból származó számok között azonban rendszerint jelentős eltérések mutatkoznak.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők 2017 eleje óta önkéntes termeléskorlátozással járultak hozzá a globális nyersolajkészletek leszorításával a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállításához. A venezuelai termelés csökkenése és egyéb kiesések miatt azonban a globális kínálati piacon szűkület alakult ki, ami az árakat idén májusra 80 dollárig hajtotta. Az egyebek mellett az Egyesült Államok részéről a túlságosan magas olajárakra vonatkozó kritikákra reagálva az OPEC és más országok júniusban a termelés növeléséről határozott. Ugyanakkor júliusban az OPEC vezető országának számító Szaúd-Arábia kitermelése csökkent.

Szaúd-Arábia szerint a júniusi megállapodás értelmében a kitermelés általános megfelelőségi szintje elérése érdekében egyes országok akár jelentősebben is fokozhatják termelésüket a rájuk egyébként eső résznél, ezzel kompenzálva a más országokban esetlegesen keletkező kieséseket. Irán már jelezte, nem ért egyet ezzel és kritizálta a célszámot meghaladó termelést megengedő szaúdi álláspontot.

Forrás: Portfolio