Címlap

Miért éppen az orosz VVER-1200? – Paks II története

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.08.22. 12:04

Novovoronyezs II. atomerőmű kiépítése. 2017 óta itt üzemel a világ első 3+ generációs blokkja, a novovoronyezsi 6. blokk

Novovoronyezs II. atomerőmű kiépítése. 2017 óta itt üzemel a világ első 3+ generációs blokkja, a novovoronyezsi 6. blokk

A 2014. január 14-én a hazai ellátásbiztonság, az olcsó villamosenergia-ár és a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi telephelyen két új, orosz 3+ generációs, VVER típusú, egyenként 1200 MW villamos teljesítményű blokk építéséről.

Az atomellenes politikusok és szervezetek azóta is feszegetik:

Magyarország miért éppen az orosz VVER-1200 blokktípust választotta? Az alábbiakban erre adok választ.

Hazánkban a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása mindig is kulcskérdés volt a felelősen gondolkozó és a nemzeti érdekeket szem előtt tartó energetikai szakemberek körében. Az elmúlt évtizedben, ahogy körvonalazódott a paksi atomerőmű üzemidejének vége, egyre sürgetőbbé vált a kérdés: miként lehetne fenntartani az atomenergia részesedését a hazai villamosenergia-ellátásban. Az olcsó, megbízhatóan működő és folyamatosan rendelkezésre álló, szén-dioxid-kibocsátástól mentesen termelő atomerőmű villamos energiájára negyven év múlva éppúgy szüksége lesz az országnak, mint jelenleg. Napjainkban is Paksról származik a hazai villamosenergia-termelés 50 százaléka.

Oroszok a csúcson

A világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú atomerőművi blokkja – a Novovoronyezs II-1 blokk – 2017. február óta már kereskedelmi üzemben áll. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. Emellett pedig az Európai Bizottság – a Paks II. projekt részletes vizsgálata során – is megállapította, hogy a Pakson építendő két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is. Tavaly novemberben pedig a Novovoronyezs II. Atomerőmű kiépítésének első VVER-1200 típusú blokkja a több mint 135 éves amerikai energetikai Power magazintól megkapta a legjobb erőmű díját, amelyben még egy amerikai és egy svéd atomerőmű részesült. Jelen pillanatban számos ilyen típusú blokk áll építés alatt, vagy már megállapodás született az adott beruházásról.

A Paks II. atomerőművel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a paksi új blokkok referenciablokkja, a Leningrád II. atomerőmű kiépítésének VVER-1200 típusú, 3+ generációs 1-es blokkja 2018. június 12-én már elérte a névleges, százszázalékos teljesítményszintet. Oroszországban jelenleg is további ilyen blokkok épülnek, vagy vannak tervezés alatt. Külföldön a megrendeléseket tekintve pedig a következő országokban épülnek, vagy fognak épülni a már aláírt megállapodás szerint ilyen típusú blokkok: Finnország (1), Fehéroroszország (2), Kína (4), Banglades (2), Törökország (4) és Egyiptom (4). Hamarosan európai és más országok is döntést hozhatnak e VVER-1200 típusú blokk építése ügyében.

Hogyan készül a VVER-1200 típusú atomerőművi blokk lelke?

Oroszország és a Roszatom Magyarország olyan stratégiai partnere, amely világelső a megrendelések számát tekintve, hiszen képes világszínvonalú szakmai hátteret és technológiát biztosítani. Az atomenergetikai konszernnek Oroszországban 6, külföldön 35 új atomerőművi blokk építésére van megrendelése, miközben egyre több ország kíván belépni az atomenergiát használók klubjába. Mindez egyértelműen az orosz technológia piacérettségét, versenyképességét, megbízhatóságát és biztonságosságát igazolja.

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Címkék
#erőmű   #MVM   #Oroszország   #Paks II   #Roszatom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.