Vállalatok

A Roszatom közzétette a 2017-es üzleti évéről szóló jelentését

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.08.24. 11:17

Az éves üzleti jelentés alapján masszívan növekedtek a Roszatom pénzügyi mutatói. A cég bevételei 2017-ben 10,2%-kal emelkedtek az előző évhez képest és 967,4 milliárd rubelt tettek ki. A vállalat külföldi bevételei 6,1 milliárd dollárt értek el, amely 9,4%-os növekedés a 2016-os külföldi bevételi adatokhoz képest – Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője szerint.

A 2017-es évben a Roszatom növelte jelenlétét a külföldi piacokon. Összesen 11 kormányközi megállapodást és 16 jelentős ágazati szerződést kötött. A vállalat 10 évre szóló megrendelésállománya 133,5 milliárd dollár. A tavalyi üzleti év kiemelkedő eseménye volt az Indiával kötött keretmegállapodás a Kudankulami Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjának építéséről, illetve életbe lépett az egyiptomi El Dabaa-ban létesítendő 4 atomerőművi blokk építéséről szóló egyezmény.

Tavaly folytatódott a külföldi atomerőművek építése. Üzembe helyezték Kínában a Tianwani Atomerőmű 3-as blokkját, Indiában az első beton kiöntésével megkezdték a Kudankulami Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának építését. Bangladesben szintén elrajtolt az ország első atomerőművének építése, illetve az iráni Busherben megkezdődtek a II-es kiépítés munkálatai. A törökországi Akkuyuban épülő atomerőmű területén az előkészítő fázis építési-szerelési munkálatai zajlanak.

Oroszországban az atomerőművek 202,9 TWh elektromos energiát termeltek, ez a mennyiség az oroszországi energiatermelés 18,9%-át teszi ki. Folytatódott az új orosz atomerőművi blokkok építése és üzembe helyezése. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokk, illetve a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkjának fizikai indítása mellett megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme.

Az előző évekhez hasonlóan az összes létesítmény biztonságosan és üzembiztosan működött. Nem történt egyetlen olyan esemény sem, amely a személyzet, a lakosság, illetve a környezet biztonságát fenyegette volna.

2017-ben a Roszatom aktívan fejlesztett és új termékekkel lépett a piacra. A 2020-ig termelésbe álló szélenergetikai létesítmények beépített teljesítménye 970 MW-ra nőtt, amivel a Roszatom 43%-os részesedéssel rendelkezik az orosz szélenergetikai piacon. A Roszatom az ország déli részén a Krasznodari területen, Adige Köztársaságban, a Sztavropoli területen és Rosztov megyében létesít szélerőműparkokat.

A Roszatom az orvosi célú atomenergetikai alkalmazások terén 2017-ben megkezdte az orosz oktatási és tudományügyi minisztérium társfinanszírozásával a cseljabinszki regionális egészségközpont bázisán egy sugárterápiás lineáris elektrongyorsító létesítését. Nemzetközi tendert nyerve radiofarmakológiai készítmények előállítására ciklotron-radiokémiai komplexumot szállít Thaiföldnek.

A vállalat digitalizációs programjának részeként a szuperszámítógépekhez, az additív technológiákhoz, illetve a bonyolult mérnöki rendszerek életciklus-tervezéséhez kapcsolódó perspektivikus projektek megvalósítása vette kezdetét.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a jelentés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az eredmények az emberi életminőség javításához való Roszatom-hozzájárulást és az új lehetőségek megteremtését példázzák a környezet és a természet megőrzését biztosítva.

„A világ számára tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiát adunk, illetve az atomtechnológiák terén innovációkat biztosítunk.”

A 2018-as év prioritásairól szólva a többoldalú együttműködést emelte ki.

A Roszatom nemcsak nemzeti szinten, de globális szinten is kész a kormányzati és az üzleti élet szereplőivel, valamint a nemzetközi szervezetekkel az együttműködésre.

A Roszatom üzleti jelentésének teljes szövege itt olvasható.

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.