Szabályozás

Napokon belül betiltják a halogénizzókat egész Európában

NRGreport | 2018.08.24. 06:58

A halogénizzó-forgalmazás tiltásának célja a LED-lámpákra való átállás meggyorsítása.

Csaknem 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat, betiltják a halogénizzók forgalmazását Európában – írja a The Guardian. Az erre vonatkozó új jogszabály értelmében szeptember 1-től az áruházak már csak megmaradt készleteiket értékesíthetik, nem rendelhetnek többet a termékből.

Az iparág és a szakértők szerint a LED-lámpákra való átállás az áramszámlákat és a CO2-kibocsátást is jelentősen csökkenti majd: a LED-lámpák ugyanis ötször kevesebb energiát fogyasztanak a halogén izzóknál, amik évi 15 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásáért felelnek csak Európában.

Vannak azonban, akiknek nem tetszik az ötlet: az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) szóvivője szerint a szabályozással sokan rosszul járnak, főleg azok, akik rosszul állnak anyagilag. Szerintük mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy olyan háztartási eszközöket vásárolhasson, amilyeneket csak akar.

Az már korábban kiderült, hogy a LED-izzós közvilágítás az alvásunkat is zavarhatja, majd néhány hónapja arra is fény derült, hogy sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban a magas költségek miatt nem tettünk volna, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget. A halogénizzók sok esetben kevesebbe kerülnek, mint LED-es társaik. Ezzel együtt nem csoda, hogy elterjedtek  a LED-es fényforrások, hiszen 80 százalékkal csökkenthető velük az áramszámla.

  NRGreport
Címkék
#európa   #halogén izzó   #led   #LED-technológia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.