NRGreport
Menü

Drágább lesz az energia - az időpont még kérdéses

Erősödik az áremelési nyomás, de a magyar kormány még kitart a mesterségesen olcsó lakossági energia mellett - írta a Népszava.

A magyar kormány az utolsó lehetséges pontig azt a véleményt képviseli, hogy semmilyen hatás ne érintse kedvezőtlenül a fogyasztók rezsijét - közölte a napilap kérdésére Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az EU-szerte a legalacsonyabbak közé - Európa egészében viszont csak a középmezőnybe - tartozó hazai lakossági gáz- és áramdíjakra szakértők szerint egyre nagyobb emelési nyomás nehezedik. A piaci energiaárak az elmúlt hónapok során jelentősen nőttek. Ez viszont - változatlan eladási árak mellett - hiányt szülhet az állami MVM-csoporthoz tartozó hazai áram- és gáznagykereskedőnél - írta a Népszava.

A kormány eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy a fogyasztók energiadíjait a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, és a jövőben is ez marad a vezérelv - fogalmazott az államtitkár.

Az első Orbán-kormány idején az energiahivatalt irányító, azóta pedig energiaszakmai kutatóintézetet vezető államtitkár szavai azért figyelemre méltóak, mert nem zárta ki egyértelműen az esetleges rezsiemelés lehetőségét. Ez egybecseng Palkovics László ITM-miniszter májusi nyilatkozatával. Az energiaárakért felelős új tárca illetékesei tehát - elődeiktől eltérően - tartózkodnak az olyan politikai fordulatok ismételgetésétől, mint például "megőrizzük a rezsicsökkentés eredményeit", vagy "fenntartjuk a rezsicsökkentés politikáját".

Forrás: Napi.hu