NRGreport
Menü

Erre figyelmeztet Kína legnagyobb olajcége

A Sinopec, Kína legnagyobb olajfeldolgozójának fél éves profitja jelentősen nőtt, de arra figyelmeztetett, hogy a következő hat hónapban lassulhat az üzemanyag kereslete.

A cég közleménye szerint a hathavi adózott eredménye 41,6 milliárd jüan (6,05 milliárd dollár, 1 jüan=40,76 forint) lett, ami 53,6 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Elemzők némileg kisebb, 50 százalékos nyereségnövekedésre számítottak.

A Sinopec nem ismertetett adatokat a második negyedévről, de a Reuters számításai szerint a június végéig tartó három hónapban a profit 2013 kezdete óta legnagyobb, 22,8 milliárd jüan volt az első negyedévi 18,8 milliárd jüan után.

Mint az összes többi nagy olajvállalat, a Sinopec is nyert azon, hogy drágult a kőolaj, májusban – 2014 óta először – elérte a hordónkénti 80 dollárt. A cég eredményét javította az is, hogy a cég rekordmennyiségű feldolgozott olajterméket exportált.

A Sinopec bevétele a fél évben 1,3 ezer milliárd jüan lett, 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A kínai nagyvállalat azzal számol, hogy 121 millió tonna kőolajat dolgoz fel a második fél évben, ugyanannyit, mint az idei első hat hónapban, miközben a benzineladása 96,48 millió tonnáról 90,5 millió tonnára esik.

A Sinopec fél éves olajtermelése 1,6 százalékkal, 143,6 millió hordóra csökkent, miközben a gáztermelése 5,3 százalékkal, 476,2 milliárd köbméterre bővült.

A cég a második fél évre 146 millió hordó kőolaj kitermelésével számol.

Forrás: vg.hu