NRGreport
Menü

A Tianwani Atomerőmű 4. blokkjánál megkezdődött az üzemanyagkötegek behelyezése

Vállalatok | Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018-08-29 15:47

2018. augusztus 25-én behelyezték az első fűtőelemköteget a kínai Tianwani Atomerőmű negyedik blokkjának reaktorába és ezzel megkezdődött a blokk fizikai indítása - írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője.

„Ma kulcsfontosságú esemény zajlott a Tianwani Atomerőmű 4-es blokk építésében. A fűtőelemkötegek behelyezésével kezdetét vette a blokk fizikai indítása. A későbbiekben a blokk különböző terhelési szinteken üzemel majd mielőtt rákapcsolnák a kínai villamosenergia-hálózatra” – közölte Alekszej Bannyik, az ASZE Mérnöki Vállalat kínai projektigazgatója.

Azt is hozzátéve, hogy az előzetes ütemtervnek megfelelően az év végéig végeznek a blokkindítás minden fontos lépésével.

A reaktorban összesen 163 üzemanyag-kazettát helyeznek majd el. Az üzemanyag-feltöltés és az összes többi, a blokkindításhoz szükséges munkafolyamat, elvégzése után minimális ellenőrzött szintre emelik a reaktor teljesítményét, majd ezt követően már villamos energiát termel majd a blokk.

A Tianwani Atomerőmű második ütemének kivitelezése – 3-as és 4-es reaktorblokkok építése – a Roszatomhoz tartozó ASZE Mérnöki Vállalat közreműködésével zajlik. Jelenleg három VVER-1000-es típusú, orosz terv alapján épült reaktor üzemel a Tianwani Atomerőműben.

„A Tianwani Atomerőmű első üteme során létesült 1-es és a 2-es reaktorblokk már több mint tíz éve üzemel. 2017-ben a reaktorok több mint 17 millió megawattóra mennyiségű áramot termeltek, emellett a blokkok kihasználtsági tényezője meghaladja a 90százalékát, ami rekordnak számít az ilyen reaktorok esetében” – közölte Valerij Kedrov, a Tianwani Atomerőművet tervező szentpétervári intézet igazgatóhelyettese.

A Tianwani Atomerőmű az orosz-kínai gazdasági együttműködés legjelentősebb létesítménye. Első kiépítése (az 1. és a 2. reaktorblokk) 2007-ben kapcsolódott be termelésbe. A harmadik blokk pedig 2017 decemberében kezdett villamos energiát táplálni a hálózatba.

2018. június 8-án Pekingben stratégiai dokumentumcsomagot írtak alá, amely meghatározza az orosz-kínai atomenergetikai együttműködés fejlesztésének legfontosabb területeit az elkövetkező évtizedekre. Eszerint négy új blokk épül VVER-1200-as 3+ generációs reaktorokkal. Ennek megfelelően a Tianwani Atomerőmű 7. és a 8. blokkjaiban is VVER-1200-as reaktorok fognak működni, illetve két blokk egy új helyszínen, Xudapuban épül meg.

A Tianwani Atomerőmű az AESZ-91-es orosz típusterv alapján, VVER-1000-es reaktorral épült a kínai és orosz előírások, valamint Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követelményeinek megfelelően. A Tianwani Atomerőmű építése a JNPC kínai és az Atomsztrojekszport orosz vállalat közös kivitelezésében zajlik.

 

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | Forrás: Atombiztos