Vállalatok

Új engedély kell a paksi blokkok üzemeltetéséhez

NRGreport | 2018.08.31. 08:22

Módosítani kell a paksi atomerőmű mind a négy blokkjának üzemeltetési engedélyét. Erre azért van szükség, mert az egységek fűtőelemeinek cseréjére már nem 12, hanem 15 havonta kerül sor, ezt pedig tükröznie kell az engedélynek is. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a módosítási kérelmet már beadta az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely – közleménye szerint – megkezdte az ilyenkor szükséges közigazgatási eljárást.

A 15 hónapos üzemanyagciklus (C15) bevezetését a hivatal 2015. december 1-jén engedélyezte, az engedély birtokában az atomerőmű 2016-ban állt át a hosszabb életű fűtőelemek használatára.

Ez három alapvető műszaki változással járt: módosultak az üzemanyag-kazetta reaktorfizikai jellemzői, három hónappal megnőtt a rendszerek és rendszerelemek folyamatos üzeme, és megváltozott az állapotfenntartási rendszer időszakos ellenőrzéseinek, karbantartásainak ciklusideje.

A 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése óta a négy blokk üzemanyag-átrakásai negyedéves ritmusban követik egymást a társaság honlapja szerint. 2016-tól számítva négy éven keresztül csak évi három főjavítás lesz, majd az ötödik évben (2020-ban) minden blokk leáll. A leállások számának csökkenésével arányosan kevesebb lesz a főjavítási munkamennyiség, ezáltal a kollektív dózis (az erőműben munkát végzők sugárterhelésének összessége) és a főjavítások költségei is.

A teljes üzemidőre vonatkoztatottan csökken a blokkleállások és visszaindulások, az úgynevezett tranziens állapotok száma, amelyek az atomerőművi berendezések nagyobb igénybevételével járnak.

Az ügyintézésre a hivatalnak a július 26-i kezdőnaptól számítva tizenegy hónapja van, az időszak nem hosszabbítható meg, de nem számít bele az eljárás esetleges felfüggesztése, szüneteltetése, továbbá az ügyfél mulasztásának, késedelmének időtartama.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.