Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Olcsóbb lehet a napelem

NRGreport | 2018.09.04. 07:11

Visszavonta a kínai napelemekre kivetett dömpingellenes importtarifáit az Európai Bizottság. A lépés várhatóan mérsékelni fogja a fotovoltaikus panelek árát. 

A testület szerint a szeptember elejétől érvényes lépés hozzájárulhat az EU megújuló energia felhasználás növelésére vonatkozó céljainak eléréséhez. A döntés meghozatala során a Bizottság a gyártók és a felhasználók szempontjait is igyekezett mérlegelni, közölte a testület, amely korábban a tarifák kivetésekor is hasonlóan érvelt.

Az EU először 2013 decemberében vezetett be kimondottan dömpingellenes tarifákat a fotovoltaikus panelekre, akkor kétéves periódusra. A tarifákat 2017 márciusában ismét kivetették, ekkor azonban már csak 18 hónapra. A Bizottság a lépéssel elsősorban az európai gyártók helyzetét igyekezett megkönnyíteni, miután gyanúja szerint a kínaiak termékeiket az előállítási költségeknél alacsonyabb áron hozták forgalomba.

A tarifák bevezetését széles körben kritikával fogadták, mivel a fotovoltaikus panelek európai gyártása csökken, így az intézkedés ellenzői szerint leginkább a naperőművek telepítésének megdrágítása, ezáltal az installációk visszaesése irányába hat.

Az Európai Bizottság mostani döntésében elismerte, hogy a lépés nem változtatott olyan mértékben a piaci helyzeten, hogy az a tarifák kiterjesztését indokolná. A globális napelemgyártó kapacitás zöme Ázsiában, azon belül Kínában koncentrálódik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.