Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Villamosenergia-piaci körkép júliusban

NRGreport | 2018.09.05. 11:22

Alacsonyabb volt júliusban a hazai villamosenergia-fogyasztás az elmúlt évekhez képest – állapítja meg a MEKH legfrissebb Havi piacmonitoring riportja.

A jelentésből kiderül, hogy a hazai árak a német piachoz hasonló szinten ingadoztak, mivel az alacsony széltermelés miatt a német piacon is a fosszilis erőművek voltak az ármeghatározók.

A tüzelőanyag árak a májusban kialakult magas árszinten stabilizálódtak, míg a CO2 árak emelkedése folytatódott. Így a villamos energia éves ára is tovább nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

A magas nyugat-európai árak miatt az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások kihasználtsága alacsony volt. A román árak viszont folyamatosan alacsonyabbak voltak a hazainál, amit az alacsony román fogyasztás és magas vízerőművi termelés okozott, ugyanakkor a román importot az elérhető határkeresztező kapacitások volumene jelentősen korlátozta.

A hazai fogyasztás alacsonyabb volt az előző évekre jellemzőnél, az importarány 23,8%-ra mérséklődött.

Júliusban az időszakra jellemző termelési kapacitások álltak rendelkezésre, nagyobb nem tervezett kiesés nem történt. A termelés is megfelelt az előző évek átlagának.

A szabályozási költségek az előző két hónaphoz képest tovább mérséklődtek, de továbbra is 45%-kal meghaladják a tavaly júliusi szintet.

További részletek a júliusi piacmonitoring jelentésben olvashatók ide kattintva.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.