Vállalatok

MET: integrált energiaellátási portfólió a cél

NRGreport | 2018.09.06. 11:21

Korábban az NRGreport.com beszámolt róla, hogy a MET Csoport lett az RWE Energie SRL (RWEE) tulajdonosa Romániában, miután sikeresen zárult a részvényvásárlási tranzakció. Ezzel tovább erősödik a MET pozíciója az üzleti árampiacon: bekerülnek a három legnagyobb energiakereskedő közé Romániában.

A tranzakció zárása kapcsán megkerestük a MET Csoportot – érdeklődésünkre, hogy milyen hosszú távú céljai vannak a cégcsoportnak a román energetikai piacon, illetve, hogy Románia milyen szempontok alapján kulcsország, elmondták: „A romániai energiapiac hatékonyan támogatja a MET Csoport növekedési stratégiáját, az RWEE felvásárlása pedig kiváló alkalmat teremt arra, hogy jelentős méretű, integrált energiaellátási portfólió jöjjön létre. Az ügyfélportfóliók egyesítése eleve hatékonyabb működést tesz lehetővé, és benne van a további növekedés lehetősége is. Ma az energetikai piacon egyértelműen számít a cégméret, a jövő a nagy, integrált energiavállalatoké; nem lehet szétválasztani, hogy milyen elemekkel akarunk foglalkozni. Nemcsak egyes dealekben gondolkodunk, hanem szinergiákban – így a MET minden olyan eszközt megvizsgál, és akár be is emel a portfoliójába, amely illeszkedik ebbe a növekedési stratégiába. Ha megfigyeljük a teljes szektort, ez a tendencia jellemző a nagyobb piaci szereplőkre is.”

További kérdésünkre, hogy a MET Csoportnak milyen egyéb régiós, portfólió-bővítési tervei vannak, hozzátették: „A MET Csoport megvizsgál minden üzleti lehetőséget, amely illeszkedik a fenti stratégiába, elsősorban olyan lehetőségeket keresve, amelyek kiegészítik a cégcsoport jelenlegi portfólióját, és növelik annak értékét. A MET már nem csak a kelet-közép-európai régióban gondolkodik: mára összesen 30 országban folytatunk üzleti tevékenységet, beleértve az LNG-t (cseppfolyósított földgázt) is. Csak 2017-ben több mint 100 ezer tranzakciónk volt. A 2017-es európai földgázfogyasztás 465 milliárd köbmétert tett ki, a MET által kereskedett mennyiség pedig körülbelül 35 milliárd köbméter, ami hozzávetőleg négyszerese az éves magyarországi gázfogyasztásnak.”

RWEE

Az RWEE 100 százalékos leányvállalata az ELMŰ-nek és az ÉMÁSZ-nak, amelyek az Innogy Csoport magyarországi tagjai. A társaságot 2008-ban alapították, az RWE 2014-ben vásárolta fel. Az RWEE fő tevékenysége a villamosenergia- és földgázszolgáltatás üzleti ügyfeleknek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.