Elemzés

Paks és a Duna

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.09.06. 14:49

A Duna felmelegedésével, a Paksi Atomerőmű kisebb mértékű teljesítménycsökkenésével összefüggésben a hazai atomellenes politikusok és szervezetek továbbra is kongatják a vészharangot – vélekedik Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szakértője .

Pedig ezen időszakban is Paks biztosította a hazai termelés mintegy 50 százalékát kiszolgálva a hazai fogyasztóknak a légkondicionáló berendezések tömeges elterjedése miatt megnövekedett energia igényét. 

Tisztázzuk az elején: a Duna alacsonyabb vízállása, felmelegedése a klímaváltozás hatása!

Ha a globális klímavédelmi célokat tartanák prioritásnak, akkor nem a klímabarát atomerőművet kellene támadniuk, hanem a klímaváltozás hatásait erősítő szennyező technológiákat, például a szénerőműveket. 

A tények: a jelenlegi 4 paksi blokk névleges üzemeltetése során körülbelül 100 köbméter/másodperc hűtővizet igényel, egy esetleges leállás esetén pedig legalább 10 köbméter a biztonsági hűtővíz-szükséglet másodpercenként, miközben a Duna átlagos vízhozama még aszály esetén is átlag 650-700 köbméter/másodperc. Így a Duna vízhozama még aszályos időszakban is bőven elegendő Paks I-nek, de még a majdani Paks II-nek is.

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.