Hír

Itt az első hír a fűtési szezonról

NRGreport | 2018.09.11. 09:57

Lengyelországban jelentős állam támogatást kaphatnak azok, akik lecserélik széntüzelésre alapozott fűtési rendszerüket.

A szmog elleni harc jegyében a lengyel kormány és önkormányzatok hozzájárulnak a szénalapú kályhák, fűtési rendszerek cseréjéhez – adta hírül a Rzeczpospolita. Gyakorlatilag az egész országban támogatást lehet kérni, ha valaki le akarja cserélni szénfűtésű kazánját – és ezekből a nagyvárosokban is sok van – újra, modernebbre, környezetbarátra.

Az elmúlt évben a központi fűtésre való átállásra több tíz millió zlotyt költöttek a helyi önkormányzatok. Ennek segítségével körülbelül sok ezer kazánt cseréltek ki. A hozzájárulás dotáció formájában történt, feltétele a széntüzelésű kályha megszüntetése, és környezetbarát szerkezet megvásárlása volt. Az utóbbi lehetett gázkazán, vagy biomasszával, vagy más megújuló energiával működő fűtőberendezés.

Megkapta a hozzájárulást az is, aki lakását, házát fűtőhálózathoz csatlakoztatta. Kérhették támogatást a lakásszövetkezetek, amelyek közös kazánból nyerik a meleget, de a szociális lakások tulajdonosai is.

A hozzájárulás mértéke az önkormányzatok anyagi helyzetétől függ. A városok elsősorban a beruházás százalékos részét vissza kell fizetniük a lakástulajdonosoknak, hogy mennyit, az a vásárolt kazántól függ.

  NRGreport
Címkék
#fűtés   #gáz   #kazán   #korszerűsítés   #Lengyelország   #szén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.