Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A közép-kelet európai finomítás jövője: 2020 után lejtmenet várható a piacon

Pletser Tamás, Erste Research | 2018.09.12. 09:14

A közép-kelet európai finomítók remek időszakot élnek át a dinamikusan megugró kereslet és az alacsony finomítói kapacitásbővítések miatt. Ehhez hozzájárul, hogy a globális hajózásban 2020 január 1-étől új alacsony kéntartalmú szabvány lép életbe, ami kedvező változást jelent a magas komplexitású üzemeknek. A kedvező klíma 2020 után azonban jó eséllyel drasztikusan megváltozhat, ami a kedvenc MOL részvények áralakulását is befolyásolhatja – vélekedik Pletser Tamás, Erste Research blog szakértője.

Az elmúlt napokban az egyik legjobb globális olaj és gázipari elemző és konzultáns cég szemináriumán vettem részt, ami még számomra is, aki lassan 20 éve az olajiparral foglalkozik, sok új és elgondolkodtató információt hozott. Az egyik fő kérdés, a globális finomítói marzsok alakulása volt. A lenti ábra mutatja 1997-től, hogy ezek a marzsok miként alakultak.

Európai finomítói marzsok (Rotterdam Brent és Ural Mediterrán Komplex) dollár/hordó
Forrás: Reuters

A grafikon jól mutatja, hogy mennyire volatilis volt ezen marzsok alakulása a múltban. 1997-től 2003-2004-ig egy alacsony marzs időszak volt, amit csak a 2000 előtti olajár összeomlás tudott kilendíteni, miközben a végtermékárak stabilak voltak. Kína belépése a világpiacra és a kínai finomítói kereslet gyakorlatilag a pénzügyi válságig egy masszív marzsemelkedést hozott. A pénzügyi válság aztán 3-4 évre ismét lenyomta a marzsokat, amiből 2012-2013-ban került ki ismét a piac. A magas olajárak 2014 közepéig lent tartották ismét a finomítói árréseket, majd az olajár összecsuklásával egy aranyidőszak indult ismét az európai finomítók számára.

Ez a piac 2017-ben érte el a csúcsát, miután az alacsonyabb termékárak Európában is megnövelték a keresletet, miközben a globális kínálat ezzel nem tudott lépést tartani. Az alacsony olajár ugyanis visszatartotta a fő beruházó közel-keleti, orosz és részben távol-keleti beruházókat is. A rekord 2017-es év lendülete idén is kitartott, annak ellenére, hogy az év elején sok pesszimista hangott hallottunk. Látható, hogy a finomítói piac akár évekre is kerülhet egy nyomott vagy akár egy brutálisan nyereséges időszakba, miután a piac rugalmassága alacsony, így az árváltozásokra sem tudnak hatékonyan reagálni a finomítók.

A jövőre nézve több fontos tényező is van:

  1. Az új hajózás üzemanyag standard. Az IMO2020-as új szabályozás az ENSZ által indított változás, ami maximum 0,5%-os kéntartalmú üzemanyagot enged meg 2020. Január 1-étől várhatón leginkább a komplex és a kénmentes olajat vásárló egyszerűbb európai finomítókat segíti, mivel ezek képesek lesznek akár alacsony kéntartalmú fűtőolaj, akár tengeri dízel előállítására. Ez a változás lendületet adhat 2020-ig, mivel számos egyszerűbb finomító bezárhat, míg a piacon többlet magas kéntartalmú olaj lehet, amit az energiaszektor felvásárolhat, ezzel növelve az olaj iránti együttes keresletet.
  2. 2020-tól megnő az új finomítói projektek száma, főleg az exportorientált egységeké mint a szaúdi Jizan (+400 ezer hordó/nap, 4Q2018), az indiai Reliance (+400 ezer hordó/nap, 3Q2023), a malajziai Pengerang (+300 ezer hordó/nap, 2Q2019) vagy a kuvaiti Al-Zour (+615 ezer hordó/nap, 1Q2020). A globális olajpiacon ezért többletkínálat jöhet 2020-tól. Ezek a finomítók döntő többsége a Szuezi csatornától keletre épülnek fel, vagy a Távol-Keleten vagy a Közel-Keleten.
  3. A globális recesszió eshetősége továbbra is fennáll. A globális olajkereslet 2019-ben is nőhet 1,1-1,5 millió hordó/nap mértékben, de egy kereskedelmi háború Kína és az USA között ezt a trendet derékba törheti. Rövidtávon talán ez a legnagyobb kockázat.

A Szuezi csatornától keletre történő finomítói kapacitásbővítések száma
Forrás: JBC Energy

Összességében elmondható, hogy 2018-2020 között várhatóan továbbra is kedvező környezet lehet a finomítók számára, hacsak nem a recesszió réme meg nem jelenik. Normál piaci körülmények között azonban a kedvező piac fennmaradhat. Utána viszont jelentős változás lehet, főleg ha fennmarad a 60 dollár feletti olajár, ami lehetővé teszi a közel-keleti projektek finanszírozását.

A MOL-ra nézve egy fontos dolog emelhető még ki, ez pedig a rijakai finomító kérdése. Az egység 20%-os magas kéntartalmú fűtőolaj kihozatallal rendelkezik. A MOL már évek óta sürgeti a beruházásokat, melyek lehetővé tennék a kénmentesítést. Egy késleltetett kokszoló 3-500 millió dolláros beruházással megoldaná az IMO2020-as kíhivást. A főleg politikai okok miatt elmaradó beruházás egyre nagyobb fejfájást okoz majd a cégnek, mivel 2020 után az egyság nyereségessé még inkább be fog zuhanni (az INA feldolgozás-kereskedelmi üzlete még a kedvező környezet ellenére is veszteséges). A vége könnyen az lehet, hogy Sisak mellett Rijeka is a bezárás sorsára jut. A kérdés, hogy akkor még a MOL lesz-e az irányító tulajdonos.

  Pletser Tamás, Erste Research
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.