Hír

Az új bécsi önvezető buszt is kipróbálhatja

NRGreport | 2018.09.12. 14:21

Madárrajt irányíthat vagy kipróbálhatja az osztrák főváros új önvezető buszát. Minderre a Bécsi Kutatás Ünnepén van mód, ahol mintegy negyven projekt mutatkozik be a nagyközönségnek – írja a Piac és profit.

Robotépítés és -programozás, drónreptetés, madárraj irányítása, okos vécéülőke, elesés-szimulátor és szuperérzékeny karprotézis is szerepel a Bécsi Kutatás Ünnepe, a Wiener Forschungsfest programján, amelyet 2018. szeptember 14-16. között rendeznek. Az érdeklődők hat témakör mentén ismerkedhetnek meg a legújabb, legviccesebb és legkreatívabb bécsi fejlesztésekkel.

Ki lehet próbálni például a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien önvezető buszát, amely hamarosan Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben áll szolgálatba. A dwh GmbH szimulációs szervere révén bárki becsatlakozhat egy vonuló madárrajba és átveheti az irányítását, a Ludwig Boltzmann Institut ArchPro projektje és egy VR-szemüveg segítségével pedig fáradságos ásás és tisztogatás nélkül lehet római kori és viking leleteket tanulmányozni.

A Wiener Linien két önvezető autóbusza Seestadt Aspernben © Wiener Linien / Manfred Helmer

A Wiener Linien két önvezető autóbusza © Wiener Linien / Manfred Helmer

Bemutatkozik a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien okos vécéülőkéje, az iToilet is, amelynek kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A különleges szerkezet idős, nehezen mozgó emberek számára lehet nagy segítség: nemcsak az ülőke magasságát és dőlésszögét lehet beállítani – akár hangvezérléssel –, de vészhelyzetben segítséget is hív.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.